Jak na malinový likér?

host - 9.135 (?) 
17.11.2016 8:50, zobrazeno: 10670x

Na zkoušku asi litr malin, prosypáno lžící cukru a ponecháno týden nakvasit, pak zalito vodkou a necháno měsíc odležet. Po slití je to nahořklé a to tak, že ruší v chuti. Kde se stala chyba? Asi se měla po tom odležení jen vylisovat šťáva, hořkost pochází ze semínek?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 17.11.2016 11:35

To nakvášení je riskantní, nahořklost bude patrně z těch kvasnic. Kdysi jsem tak vyráběl višňovku. Nakvasit cukrem prosypané višně, slít a doředit pálenkou. Griotka nebyla úplně čirá a měla někdy nahořklou příchuť po kvasnicích, jindy ne. Jedinou výhodou tohoto postupu byla menší spotřeba lihoviny. Chutí se však nevyrovnala višňovce vyráběné bez nakvášení - jen zalitím proslazených višní destilátem či lihovinou. Malinový likér jsem nedělal, pokud bych to zkoušel, nenakvášel bych je. 

host - 9.135 (?), 17.11.2016 12:01

Nakvášel jsem aby pektolytické enzymy rozpustily pektin a šlo to snáze lisovat. To se povedlo, šťáva šla oddělit snadno. Zkusím to vymyslet jinak bez nakvašení, jen třeba dva dny naležet rozmačkané a lisovat.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 17.11.2016 17:52

Při výrobě likéru není to lisování nutné. Zase vezmu paralelu s višňovkou. Jednu dávku jsem letos udělal s višněmi rozmačkanými, další jen zalité destlátem. Výtěžnost byla zhruba stejná, pravda, z drcených je trochu tmavší, ale zase u těch drcených višní byl na spodu kal, který bylo nutné přefiltrovat. Už to tak dělat nebudu.

host - 9.135 (?), 17.11.2016 18:26

Nešlo o nějaké ostré lisování ve smyslu vinařském. Prostě jsem z toho chtěl vydolovat více šťávy. Snad by stačilo zalití lihem, ale pálenku mám jen jablečnou a ta ze všeho "leze", tu jsem použít nechtěl a líh je drahý jako potvora. S kaly mám taky problém, nejlepší řešení zatím mám nalít to do vysoké lahve a nechat měsíc v chladu. Čirý podíl opatrně slít a kal dávám do čaje.

host - 106.70 (?), 4.6.2019 13:53

Mám tu zkušenost, že na "sladké" pití je dobrá slivovice a na zbytek stačí jablko. Ořechovku dělám z jablka. Z hrušky a ze švestky byla divná.

host - 106.70 (?), 4.6.2019 13:56

Zkoušel jsem také maliny. Když jsem použil celé, nebylo to ono, ale když jsem použil odpad z marmelády, tak byla skvělá.  Místo celých malin jsem použil to, co zbylo po "lisování", naložil to do slivovice a posléze dosladil. A byby se potom mohly utloct. To s jahodama mě to takhle nejde - pěkně celé a potom cedit a odsávat. Ale zbude pár misek "opilých" jahod a to je potom zmzka pro dospělé a tak jedna, dvě láhve s kaly. Taky to jde polknout.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika