Destilační zařízení Keg
|
|
 |
 |
host - 71.126 (?) 27.9.2013 10:14
Dobrý den též, pokusím se o pár postřehů :
Vařák z KEGu není zrovna ideální pro pálení kvasu na slivovici a „kalvádosu“. Má horní otvor poměrně úzký, tipuji tak kolem10 – 16 cm. Jsou totiž „konstruovány na filtrovaný kvas (v Polsku na vodku a v USA převážně na whisky).
Ten kvas na slivovici tam sice pomocí trychtýře dostanete snadno, ale vyprázdnit „kotlík“ po pálení je již horší!! Ten vyobrazený větší KEG má sice nějaké ventily (nevím však jestli na vypouštění (svou velikostí jsou však nedostatečné a budou se ucpávat, jsou-li vypouštěcí). A u toho malého nejsou vidět žádné, to znamená vyprázdnit KEG otočením,
po odmontování kolony!!
Teď ke koloně – jedná se o náplňovou kolonu (výplň asi nerezové „punčochy“), zpětný tok neboli reflex je zde zajišťován šesti příčnými trubicemi v horní části kolony, které jsou chlazeny vodou. Dále jsou tam dvě nádobky (nevím k jakému účelu zde slouží, ale přecházejí přes ně odcházející páry alkoholu. Naposledy jsem něco podobného viděl na US webech, ale tam to bylo u „jednoduché destilace“ jako záchyt přestřiků k kotle. To zde nehrozí. Takže opravdu nevím, ale na destilaci s rektifikační kolonou toto nepatří.
Chladič by měl být klasický spirálový, bez možnosti rozebrání (což nemusí být na závadu). Materiál antikoro, lze tedy případně čistit vnitřně i ze strany vody (pro zbavení se případných úsad) i slabou kyselinou a potom propláchnout vodou.
Celkový dojem: nechci vás zrazovat, ale já bych si tento přístroj na destilaci slivovice, popřípadě „kalvadosu“ opravdu nekoupil!!
Přeji hezký den.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 71.13 (?), 26.9.2013 15:09, zobrazeno: 19531x
Dobrý den
Vážení čtenáři,
mám zájem o zakoupení detilačního přístroje Keg viz foto
V poslední době se tato zařízení objevuje na internetu v všech bazarech
Prosím o Vaše komentáře, názory,kladné i záporné.
Využití: pálení slivovice a kalvadosu
Předem děkuji
Marek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 71.126 (?), 27.9.2013 10:14
Dobrý den též, pokusím se o pár postřehů :
Vařák z KEGu není zrovna ideální pro pálení kvasu na slivovici a „kalvádosu“. Má horní otvor poměrně úzký, tipuji tak kolem10 – 16 cm. Jsou totiž „konstruovány na filtrovaný kvas (v Polsku na vodku a v USA převážně na whisky).
Ten kvas na slivovici tam sice pomocí trychtýře dostanete snadno, ale vyprázdnit „kotlík“ po pálení je již horší!! Ten vyobrazený větší KEG má sice nějaké ventily (nevím však jestli na vypouštění (svou velikostí jsou však nedostatečné a budou se ucpávat, jsou-li vypouštěcí). A u toho malého nejsou vidět žádné, to znamená vyprázdnit KEG otočením,
po odmontování kolony!!
Teď ke koloně – jedná se o náplňovou kolonu (výplň asi nerezové „punčochy“), zpětný tok neboli reflex je zde zajišťován šesti příčnými trubicemi v horní části kolony, které jsou chlazeny vodou. Dále jsou tam dvě nádobky (nevím k jakému účelu zde slouží, ale přecházejí přes ně odcházející páry alkoholu. Naposledy jsem něco podobného viděl na US webech, ale tam to bylo u „jednoduché destilace“ jako záchyt přestřiků k kotle. To zde nehrozí. Takže opravdu nevím, ale na destilaci s rektifikační kolonou toto nepatří.
Chladič by měl být klasický spirálový, bez možnosti rozebrání (což nemusí být na závadu). Materiál antikoro, lze tedy případně čistit vnitřně i ze strany vody (pro zbavení se případných úsad) i slabou kyselinou a potom propláchnout vodou.
Celkový dojem: nechci vás zrazovat, ale já bych si tento přístroj na destilaci slivovice, popřípadě „kalvadosu“ opravdu nekoupil!!
Přeji hezký den.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.130 (?), 30.9.2013 13:38
Ahoj,
pro ovocné pálenky je to nevhodná konstrukce určená pro destilaci vodky a nevýhoda pro ovocné destiláty tkví zejména tzv. vařáku (tedy nádoby, kam bude dávat zkvašený "majč"), protože kašovitou směs ovoce tam sice nějak naleješ, ale obtížně jim budeš dostávat pryč, abys provedl druhé vypálení - vařák pochopitelně musí být čistý (nebo by si musel mít ještě jedno zařízení na tzv. jednoduchou destilaci "pot still" a toto zařízení používat jen na "přepalování" lihu).
Další nevýhoda je, že pravděpodobně je to tzv. jednoplášťové provedení - bez míchadla, kde zase pro vodné roztoky z kterých se zpravidla podomácku vyrábí vodka, nehrozí připálení a pokud dodržíš bezpečné množství tj. výšku hladiny, aby se pěna nedostala do rektifikační kolony a neznečistila ji, pak zase toto konstrukční řesšení ukazuje, že není úplně vhodné pro "ovocnáře"...
Jinak ještě obecně ke konstrukci: KEG je pochopitelně inoxový sud (pivo/limo) a na něm se nachází tzv. rektifikační kolona, což je ona vysoká trubka naplněná tělísky (asi od 30. let 20. století prováděla fa. německého chemika Raschiga testy a výrobu tělísek, které měly mít podobné vlastnosti jako výrobně-technicky náročnější "patrové" kolony...), pravděpodobně to budou však jen měděné nebo nerezové pružinky, které však mají stejnou funkci - zajistit dostatečně velkou "směnnou plochu" mezi protiproudní, kapalnou a plynnou fází..:-)
Ty hadičky na konci trubky a teploměr slouží k tzv. studené destilaci, což je snaha udržovat teplotu okolo změny skupenství etanolu - snižujeje se tím od energetické náročnosti až po přiboudlinu. Následné tři válce budou chladiče a nejméně jeden z těch tří bude filtr s aktivnímu uhlím, pro čistění vodky...
Celá aparatura se tedy nikterak nepříčí základním požadavkům na destilační kolonu s rektifikací pro výrobu vodek - čímž se stává pro 1. destilaci ovocných "kaší" nevhodnou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.130 (?), 30.9.2013 14:09
...ještě dodatek, aby snad nevznikla mýlka: odpovídám výše na dotaz zda vyborazené zařízení je vhodné/nevhodné pro destilaci ovoce a odpovídám ve smyslu, že mít jen toto destilační zařízení pak vhodné není. Pokud a to je důležité (a to bych zopakoval), tazatel bude mít ještě nějaké jiné destilační zařízení, které mu z "majču" vydestiluje ovocnou pálenku, kterou bude chít ještě po 2. vypálit, pak je vyobrazené zařízení, pochopitelně velmi vhodné a hodí se i pro další "vodné roztoky etanolu" jako víno nebo pivo apod.:-)
Logickým důsledkem těchto úvah je pak požadavek mít takové zařízení, které zajistí snadnou obsluhu vařáku (plnění, vyprazdňování horké kaše) popř. míchání a popř. sníží energetické náklady v podobě ohřevu vařáku přes vodní nebo jinou lázeň, pokud bude někdo pálit velký objemy...(zde už asi opouštíme hobby a dostáváme se někam k jinam, a řekl bych, že kriminální živlové pak technické otázky zda míchání ano nebo ne, neřeší, neboť líh přivážejí ve vagonových cisternách:-)) a zároveň, bude mít přímo nad vařákem rektifikační kolonu (buď s výplní alá Raschigova tělíska nebo technicky náročnější jak na konstrukci, tak na výrobu: patrovou kolonu - pro ilustraci systému viz SIMAX laboratorní sklo), což umožňuje při jednom pálení jedné várky ve vařáku získat z cca 5-10% směsi etanol-voda až 80% ovocný destilát, který si zachová své senzorické vlastnosti... dobré, zůstané dobrým a hnusný, bude hnusným:-)
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|