Co s letníma švestkama?

lzer - (4) - 248.32 (?) 
10.8.2010 21:52, zobrazeno: 6548x

Zdravím.Právě jsem obral asi 200kg letních švestek a nevím co s nima. Vypadájí jako durancie, ale jdou od kostky. Slivovice z nich je dost mizerná. Zkoušel jsem to s cukrem i bez cukru a kvas jsem si vždycky pohlídal. Dělám něco špatně, nebo to prostě není vhodné ovoce? Dík za rady.Jan

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 10.8.2010 22:19

Moc možností není. Ze 200 kg asi kompot ani marmeládu neuděláte. Asi bude něco špatně při přípravě kvasu.
   Obecně si myslím, že až na výjimky jsou pozdní odrůdy veškerého ovoce sladší, aromatičtější a tedy lepší na jakékoli zpracování než ty skoré. Platí to pro švestky, jablka, třešně i meruňky. Prostě čas a slunce ničím nenahradíš. Navíc na podzim není tolik teplo a kvas zraje při nižší teplotě líp.
   Přesto musí jít vyrobit i ze skorých odrůd poměrně kvalitní destilát.  Vzhledem k nižšímu obsahu cukru ve skorém ovoci a vyšším teplotám to ale není tak snadné jako z pozdních švestek a durancií. Co děláte špatně nevím,  nevím totiž jak to děláte.

lzer - (4) - 248.32 (?), 10.8.2010 22:45

Nedělám s tím vlastně nic.Používám pouze čisté plastové nádoby a kvas si hlídám a ke konci měřím.Pouze jednou jsem přidal cukr(2kg na100l)rozpuštěný ve vodě. Domnívám se, že na rozkvašení neni nutno nic přidávat rozjede se to velmi rychle. Bečky umisťuji na co možná nejchladnější místo. S pozníma odrudama problém nemám a dělám to úplně stejně, ale zásadně bez cukru.

host - 126.180 (?), 11.8.2010 0:28

Samozrejme, že z letných odrod sa urcite da vyrobit kvalitny destilat... Stačí spomenúť hrušku Williamsovu, z ktorej s apáli najlepsia hruškovica a patri k letnym odrodam. Bežne pripravujem ja aj moji blizki kvas z letných sliviek... Záleží na odrode. Naša krajová odroda, ktorá je v hojnom počte rozšírená u nás(letná slivka) -Gemerská syn.Cecíčka.- dáva destilátu známu chuť po kôstkach (buket), niekedy ostrejší ako pri Duranciách. NIekomu môže práve tento moment znižovať kvalitu destilátu, naopak aj ho vyhľadávam. Zdraví Gregorec

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 11.8.2010 8:17

Možná jste na kvalitu destilátu příliš náročný. Z pozdních sladkých a aromatických švestek je prostě lepší, s tím se nedá nic dělat. Prázdnější chuť letních švestek nemůže dát tak voňavou pálenku. Přesto by měla být k pití.
   Co se týče hrušek, tam je výjimka, proto jsem hrušky ve výčtu ovoce neuvedl. Aroma letní Wiliamsovy je natolik osobité, že je celosvětově destilát z ní považován za nejlepší. Obecně by i pro hrušky platilo totéž, jenže v našich podmínkách většina zimních odrůd nevyzrává tak, jako třeba ve Francii.

lzer - (4) - 248.32 (?), 11.8.2010 18:47

Dobrý den. Asi to bude tou odrůdou.Pamatuji na pálenku z tzv.špendlíků a ta byla skvělá, jak chuť tak aroma. Bohužel špendíkům se na Moravě nedaří a je to velká škoda.  Jan           

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 11.8.2010 19:37

Sehnat se dají, ale na šarku jsou dost citlivé. V zamořených oblastech proto není jejich vysazování úspěšné.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika