Koupě automatické pálenice



host - 236.138 (?)
19.2.2019 9:30

Domnívám se, že jedinou funkcí klobouku je zachytit pěnu při varu některých kvasů (některé jablečné, třešňové, hroznové) a tím zabránit jejich přeběhnutí do předlohy. Samozřejmě, že hodně záleží na stavu hladiny ve vařáku, takže pokud je vysoká, tak ani klobouk přeběhnutí nezabrání. Pěnění některých kvasů se dá účiněji zabránit odpěňovacími prostředky, pokud nemáte žádný po ruce, můžete na 100 l kvasu použít i 1 - 2 polévkové lžíce jedlého oleje, ale silikonové odpěňovače jsou účinější. Proto zkušenější paliči klobouk na své aparatuře nepotřebují, prostě vědí, kolik toho kterého kvasu si do svého kotle mohou dovolit předložit, aby tyto problémy nebyly. Nevěřím tomu, že by klobouk mohl přispívat k vyššímu obsahu aromatických látek v destilátu neboť to v podstatě není nic jiného nežli jakási širší část přestupníku, která se již za 3 min. po zahájení destilace tak ohřeje, že se na ni ruka neudrží. Prostě jen vede páry, takže tam k žádnému "obohacování" nemůže dojít.  slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  11   
   
host - 56.72 (?), 24.11.2018 20:14

prosím Vás taká asi amatérksa otázka ale odvetrávať po nariedení alebo pred nariedením? Ja to odvetrávam pred. Dokonca zvažujem že by som to aj v takejto forme uskladnil a nariedil to až pred požívaním... Momentálne to má cca 65...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 38.17 (?), 24.11.2018 21:31

Ředit před konzumaci není dobré, v tom se všechny zdroje i zkušeností shodují. Že takové věci potřebují nějaký čas..
(Svatba s vodou se tomu někdy říká)...
*
Ale co se týká "odvětrávání" nevím, resp. nemám k tomu zkušenosti a a ani zdroje..
Zajímavá otázka, téma, námět, dotaz.
Nicméně "odvětrává" se většinou vždy vysoceprocentní destilát před finálním naředěním.
*
Zkuste to někdo, fyzikálně vysvětlit proč se to tak dělá a proč je to tak lepší?

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 247.184 (?), 10.12.2018 19:32

Zdravím

Konečne som sa dostal k porovnaniu hruškovice vypálenej na prístroji podobnom z úvodu tohto vlákna a to na jeden krát s použitím toho prvého chladenia a potom klasicky pálenej na 2x - to prvé chladenie bolo vypnuté...

Neviem prečo ale všetkým sa viac pozdáva tá robená na 1x, napriemk tomu že všade sa preferuje 2d. chuť je podobná ale aróma je určite silnejšia pri tom prvom pokuse. Toto si vysvetľujem tak že nie všetok alkohol bol nutne prepálený viac krát - totiž ja som ten reflux držal na cca 60 percent. Toto porovnanie ešte asi zopakujem, ešte a čakajú slivky domáce, durancie a jadernička všetkého mám tak cca 200 l.

Výťažnosť som mal podobnú, na prvý pokus bola trošku menšia ale to preto že som šiel striktne podľa manuálu výrobcu kde sa uvádzalo nastavíme teplotu tuším na 86C. Pri 2d som šiel s teplotou ďalej tak ako sme sa bavili v tomto vlákne a prípadne na deslik... Ale toto by asai nemalo mať vplyv na to že je aróma slabšia...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 85.227 (?), 16.2.2019 18:02
Ahoj. Mám v plánu koupit dvouplášť z kovodělu od p. Janči. Máte někdo recenze? Na co si dát pozor? A co ty jeho speciální aromatické klobouky? Oplatí se investovat do něj. Děkuji za odpovědi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 214.129 (?), 18.2.2019 13:30

Tak ty speciální aromatické klobouky od Janči mě taky zaujaly. Popravdě řečeno, neumím si nijak zdůvodnit jejich funkci a slibovaný účinek. Jestli to skutečně funguje, tak to bude spíš okopírované od někoho, kdo na účinek zesílení aroma tvarem klobouku přišel náhodou. Ale pravděpodobnější bude, že se jedná o design a marketink. Většina populace, tzn. i většina kupujících nemá o pálení žádnou určitou představu a vybírá očima. Například dvojplášť má smysl z hlediska dokonalého prohřevu a vyloučení připálení a jeho význam na chování zařízení je nezpochybnitelný. Dalo by se to přirovnat ke koupi auta blonďatou tenistkou. Důležitější je červená barva a kulatý tvar než motor a převodovka. Design vítězí, svět chce být klamán.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 7.46 (?), 18.2.2019 21:04
Právě proto jsem se ptal na referenci klobouku. Co je na tom pravdy. Dvouplášť určitě má své opodstatnění. Už jen z eliminace možného připálení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.138 (?), 19.2.2019 9:30

Domnívám se, že jedinou funkcí klobouku je zachytit pěnu při varu některých kvasů (některé jablečné, třešňové, hroznové) a tím zabránit jejich přeběhnutí do předlohy. Samozřejmě, že hodně záleží na stavu hladiny ve vařáku, takže pokud je vysoká, tak ani klobouk přeběhnutí nezabrání. Pěnění některých kvasů se dá účiněji zabránit odpěňovacími prostředky, pokud nemáte žádný po ruce, můžete na 100 l kvasu použít i 1 - 2 polévkové lžíce jedlého oleje, ale silikonové odpěňovače jsou účinější. Proto zkušenější paliči klobouk na své aparatuře nepotřebují, prostě vědí, kolik toho kterého kvasu si do svého kotle mohou dovolit předložit, aby tyto problémy nebyly. Nevěřím tomu, že by klobouk mohl přispívat k vyššímu obsahu aromatických látek v destilátu neboť to v podstatě není nic jiného nežli jakási širší část přestupníku, která se již za 3 min. po zahájení destilace tak ohřeje, že se na ni ruka neudrží. Prostě jen vede páry, takže tam k žádnému "obohacování" nemůže dojít.  slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  11   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika