Bylinný destilát doma, rychle a levně



casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?)
30.8.2016 20:11

No, pokud vás uspokojil destilát z kupovaného, tedy stabilizovaného vína, pak se můžete těšit, že už to moc horší nebude...smiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 251.7 (?), 30.8.2016 19:37, zobrazeno: 6297x

Prošel jsem si několikrát úspšnou 2D destilací kupovaného vína na upraveném malém destilačním přístroji (25 L) s deflegmátorem, budu pokračovat ale už teď přemýšlím nad dalším experimentem směrem k bylinnému destilátu. Uměli byste mi někdo oponovat můj postup, popř. navrhnout alternativu?

1. kvašení vody s cukrem a kyselinou citronovou (jako nejlevnější varianta) pro získání kvasu k destilaci.

2. je možno pro urychlení kvašení použít droždí aniž bych znehodnotil budoucí pálenku?

3. po vykvašení provedení 1. destilace s deflegmátorem na výsedek 75% líh.

4. macerovat v tomto lutru byliny ze zahrady (např. dle návodu na výrobu absinthu nebo obdobné experimentování), nebo např. ovoce.

5. ředění ve vařáku i s bylinami (umístěné v koši) na 30 % alc. a druhá destilace opět s deflegmátorem

6. dobarvení a vhodné naředěn výsledného destilátu.

Je to možný funkční postup? Zkoušel jste někdo?

Bude stejně funkční varianta 1D bez deflegmátoru a bylinná macerace v lutru který bude mít cca 40 %?

   
casino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 54.241 (?), 30.8.2016 20:11

No, pokud vás uspokojil destilát z kupovaného, tedy stabilizovaného vína, pak se můžete těšit, že už to moc horší nebude...smiley

      
host - 251.7 (?), 30.8.2016 23:13
Nakupoval jsem vino revove puvodem ze spanelska. Lutr byl odsiren jedlou sodou a kvalita vysledneho produktu je vynikajici. Provadim dve destilace. Druhou s deflegmatorem. Pokud jste nekdo zkouseli hrozny, ze kterych se dela cognac, tak mi date za pravdu, ze jediny parametr pri destilaci brandy je cistota kvaseni, coz velke produkcni spolecnosti na vyrobu vina splnuji. (mam malou vinici, coz nesouvisi s palenim, ale umim vybrat vino vhodne k destilaci)
   
host - 100.16 (?), 5.9.2016 12:41

Pozor na zákon o lihu.

Na I-netu je spousta návodů na výrobu likérů i průtahových destilátů.

   
host - 33.98 (?), 28.9.2016 8:56

Pokud mohu soudit, váš postup je schůdný ve všech variantách. Je ovšem otázka co vlastně chcete získat. Zda dobrý nápoj nebo pocit, že experiment se povedl. Macerovat byliny nebo ovoce v destilátu a poté předestilovat buď samotně nebo s přídavkem dalších bylin v koši nad destilátem je běžný postup. Získáte čirý destilát s jemnou vůní po bylinách, ovoci. Ten je takto hotový, případně se do něj ještě přidají další ingredience a studenou macerací se dochutí (dobarví).Já si takhle dělám Absint.

Nejsem si jistý jakou chuť bude mít alkohol vyrobený jen z cukru a vody, ale pokud ho budete chtít zkvasit musíte vždy použít kvasinky (kvasnice), určitě živnou sůl a kvas okyselit (PH má vliv na průběh kvašení). Je třeba si taky uvědomit, že kvasinky vykvasí jen roztok s koncentrací cukru asi do 14-20% podle druhu použitých kvasinek. Použít běžné droždí lze, někdy je to přímo žádoucí například u kvasu z chlebových kůrek, co to ale udělá s "jemným" bylinkovým desilátem si nejsem jistý.

Macerace v lutru asi není proti ničemu, ale většina receptů se přiklání k použití už hotového alkoholu. Někdo dělá bylinkové (ovocné) pálenky i tak že po prvním pálení dá do kotle přídavek stejného ovoce a bylinek a hned pálí aroma není tak výrazné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:27
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika