Ad 4 - kal je nepřípustný, stačí ale nechat usadit a opatrně stáhnout do nové nádoby. Mírné zakalení kvasu nevadí
Ad 5 - Předkap odebírat - nutno vyzkoušet kolik. PÚkap hlídat a u 2D končit při teplotě pod 900C na teploměru u chladiče. Do 2D přidat do kotlíku trochu výpalků z 1D a vody - nutno vyzkoušet podle osobního vkusu. Cu člen není třeba. Přes uhlí nefiltrovat.
Ad 7 - Kořenění a barvení dělá z destilátu likér. No, je to věc osobního vkusu
Ad 9 - Surové dřevo nikdy. Ať už nový sud, nebo dubové / žíhané třísky, vždycky je třeba z něj odstranit většinu tříslovin. Jinak se destilát prakticky zkazí. Já používám na preparaci dřeva nashromážděný "odpadní" líh, získaný předestilováním toho, co zbylo po ukončení 2D v kotlíku "na likéry". Po preparaci dřeva/soudku, znovu předestiluji.