Dobrý deň.
Po štyroch týždňoch kvasenia, a po klesnutí hladiny kvasu "ešte počuť že občas zo sudov vysyčí"...??? To sa mi nejako nazdá!? Kvasnú zátku nemáte, a po takom čase a klesnutom kvase produkuje kvas tolko oxidu uhličitého že počuť syčanie???
Čo sa týka tej teploty, ak je v miestosti 21°C tak to podla môjho názoru, (viem že niekto so mnou nebude súhlasiť) to nie je teplota pri ktorej kvas kysne. Proces kvasenia v závislosti na rýchlosti si vyprodukuje vlastné teplo, ktoré má väčšiu hodnotu ako je teplota v miestnosti. Nižšia teplota v miestnosti určite dokáže znížiť teplotu kvasu, ale myslím že pri búrlivom kvasení ju nezníži nejako dramaticky. Až pri dokvášaní má teplota v miestnosti význam.
Množstvo cukru refraktometrom vo vykysnutom kvase nezmeriate!
S pozdravom.