Rakovinotvorných produktů se bát nemusíte, to by generace našich předků nepřežily. Daleko nebezpečnější je vysoký podíl ethylalkoholu nežli rozkladné produkty amygdalinu. Účinkem enzymů prunáza a amygdaláza se z amygdalinu (glykosid) nevratně uvolňují 2 moly alfa-D-glukosy a zbývá tzv. necukerný podíl - benzkyanhydrin, v některé literatuře také označovaný jako nitril kys. mandlové. Účinkem enzymu oxonitriláza se pak tato molekula štěpí na kyanovodík a benzaldehyd, ovšem tento proces je vratný, takže při dostatečné koncentraci obou produktů se prosadí tzv. kyanhydrinová synteza a koncentrace benzkyanhydrinu se začne zvětšovat. Z toho vyplývá, že za hořkomandlovou chuť speciálně horňáckých destilátů z durancií může stopová koncentrace bezkyanhydrinu, benzaldehydu a kyanovodíku. slosar-petr@seznam.cz