Použitie kameninovych nadob sa celkovo vracia do mody, myslim, ze pochadza z moldavska/gruzinska a je to vlastne prapôvodny sposob vyroby vina. Myslim, ze v tychto amforach prebieha mikrooxidacia, kedže keramika je porézna. takže arómy a isto aj chuť sa vyvíjajú úplne inak, ako to poznáme. (ano, sú pre náročneho konzumenta, ktorý pozna víno a hladá nove obzory.)
To jsou právě ty reklamní kecy pro neznalé, což mně vytáčí.
Proti kameninovým nádobám samozřejmě nic nemám, jen je třeba si ujasnit jak je to s nimi doopravdy - bez marketingových tlachů.
Když jste nakousl ta vína, tak jistě víte proč vinaři používají většinou pro bílá vína kameninu a pro červená dřevěné sudy?
A není to proto, že by v kamenině probíhaly nějaké zvláštní oxidace, ale proto aby víno zůstalo svěží. Že v ní zrání probíhá úplně stejně jako ve srovnatelných nádobách např. ve skle nebo nerezových tancích.
Podobný příklad jsem zmínil výš, v případech ginů, boroviček apod., u kterých je přístup vzduchu nežádoucí.
A proč někteří vinaři nepouživají místo kameniny nerez?
Protože kamenina je levnější, ne proto že by měla nějaké"zázračné" vlastnosti.
Tak prosté to je a podobné jako plevelné myrobalány nazývat divokými špendlíky.
Rafael.