I když druhá část dotazu je adresována na pana Rafaela, pokusím zodpovědět obě části. Pokud pálení (finální, druhé) ukončíte kolem 40% se určitě připravíte o podstatnou část vůní a chutí. Otázkou je, jesti to co získáte vám postačuje. Pokud ano - budiž, každý má jinak chlupatý jazyk. Nicméně je to "jízda na jistotu" kdy tam nehrkne kyselý ocas nebo přiboudliny. Je to o kompromisu, osobně se mi zdá končit kolem 40% trochu moc "při zdi".
Druhá část - správně říkáte "neměla"... ono riziko zakalení se samozřejmě zvyšuje s tím jak dlouho druhé pálení táhnete. Na druhou stranu si dovedu představit i situaci kdy se zakalí pálenka ukončená třeba i při 50%. To záleží na řadě faktorů a je to na jinou diskusi o příčinách zakalení. Tato diskuse tady už rovněž probíhala, zkuste pohledat. Jen ve stručnosti - zákal je většinou tvořen tuky a vosky které ovoce (zejména letní - např. meruňky) obsahují a které rovněž přejdou do destilátu - a to především na konci. Tyto látky jsou lépe rozpustné v alkoholu a méně, nebo vůbec ve vodě. Takže když produkt zředíte vodou, zákal se vytvoří. Některé druhy alkoholu na tom i založily svou "slávu" jako například pastis, ouzo, raki...