Vzduchu zřejmě stačí velmi málo a nepomáhá těsnící
víko ani folie s gumicukem.
*
Folie s gumicukem je pro dlouhodobé uskladnění nebo kvašení v nevhodných podmínkách opičárna. Ale během normálního kvašení samozřejmě dostačuje.
Podobně jako držení obsahu sudů na cca 75% jak doporučuje p.Šlosar. Aby nad vrstvou kvasu se mohl držet CO2.
*
To funguje jen v případě, že kvas alespoň trochu, třebas jen úplně minimálně kvasí. Ale po delší době i když je CO2 1,5x těžší než vzduch se vytratí.
Proto je třeba v takových případech mít nádoby úplně plné.
*
Vinaři, hlavně ti "domácí" to dobře znají - jsou to základní věci!
Nelze skladovat delší dobu takové produkty v neúplně naplněných nádobách!!!
A pokud ano, tak se masivně síří nebo se vpouští do nádob nějaký inertní plyn...
*
Absolutně vůbec nechápu proč je takový "odpor" ke kvalitnímu utěsňování sudů. Proč se k tak jednoduché a základní věci jako je zamezení přístupu vzduchu jako hlavního kontaminantu pořád hledají nějaké alternativy?
Rafael.