Vzhledem k vysokým teplotám, které nás trápily všechny, je klidně možné, že už je kvas hotov. Z literatury jsou známy dvě zkoušky, které můžete na ověření stavu udělat. Ta jednodušší je, že se přiblížíte se zapálenou čajovou svíčkou ke hladině a pokud stále hoří, CO2 se již nevyvíjí, nicméně hladina kvasu by neměla přesahovat 75% objemu nádoby, při vyšším stavu by pak zkouška nemusela být spolehlivá. Druhou metodou je odebrat asi 1 dcl kvasu do hermeticky uzavíratelné lahvičky (např. po dětské přesnídávce) a uložit ji někam na skříň či pod strop, kde je možno předpokládat teplotu 24 °C. Po třech dnech se sklenička prudce otevře a pokud se CO2 vyvíjí, uslyšíte jeho únik. Jestli můžete kvas vypálit v Čechách nevím, některé palírny vyžadují číslo katastru, kde ovoce dozrálo. To by mohl být problém. slosar-petr@seznam.cz