Tedy nemám takové chemické znalosti, ale o přítomnosti zřetele hodných hladin merkaptanů v jablečné či hruškové drti jsem věru neslyšel. I kdyby tam byly, jejich zápach je tak silný, že lidský čich detekuje i mikrogramová, tedy zcela neškodná množství. A že by ty hruškovice a jablkovice zapáchaly jsem si nevšiml. Na druhé straně je známo, že thioly se vyskytují ve zkaženém víně, což dokládá, že ani vylisování drti jejich vzniku nezabrání.
Většina výrobců se proto pálenkám z drtě jádrovin zdaleka vyhýbá
Skutečnost, že hruškovice se vyrábí z moštu je pro mě, přiznám se, novina. Zítra budu mluvit s člověkem zaměstnaným u Jelínka, tak se ho zeptám. Říkal, že Jelínkova wiliamsovice se pálí v Americe, ale snad bude i vědět z čeho.
Pak by mě taky zajímalo, kdo ze zdejších pěstitelů, kteří vyrábějí vlastní hruškovici, připravuje kvas z moštu. Nechť se přihlásí. Já osobně neznám žádného.