Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

To není teorie, ale praxe.
Objem nakvašované drtě, většinou se vždy před lisováním nebo scezováním v kádích, pytlích atd. nakvašuje, není oproti moštu vůbec zanedbatelný!
Nikdy se mi nestalo, že by např. z 1000l nadrceného ovoce bylo jen 200l výlisků. Vždy jich je daleko víc. A to i ve slisovaném stavu, natož když se pak "naježí".
Takový poměr, těch 80% lze možná dosáhnout u vinných hroznů, ne u jádrovin.
Když se na podzim vyvezou na kompost výlisky není to nic zvláštního, ale když se to udělá v zimě nebo na jaře ve formě horkých, zapáchajících výpalků...
A představa, že bych měl ten nezkvasitelný balast splachovat do žumpy nebo kanalizace mně přímo děsí...
Např. tady: Obce na Slovácku varují: Výpalky do kanálu nepatří
nebo upozornění - provoz čističky odpadních vod

Taky neznám nikoho koho by napadlo čerpat břečku velkým kalovým čerpadlem a trápit se s hadicemi o velkém průměru. Ale mošt a víno se i v domácích podmínkách přečerpává nebo stahuje běžně.

Cukroměr samozřejmě neberu v úvahu. Jednak je to anachronismus a pak je k měření zbytkového cukru v lihovém prostředí daleko nevhodnější než refraktometr. Nevím jak kdo, ale ani s ním se mi mázlavá břečka, viz obrázek v příloze, neměří dobře.

I v domácích primitivních podmínkách lze použít na břečky míchadlo nebo dvouplášť. Ale to zvyšuje energetickou náročnost a prodlužuje proces. Už jen kvůli horší tepelné vodivosti takových hmot. Pěnění vína nepovažuji za relevantní důvod, bublající a vystřikavájící břečka je horší. Navíc kotel se nikdy neplní úplně.
*
Nemám takové knihy, určené pro laickou veřejnost moc rád protože někdy obsahují spoustu mýtů a polopravd, ale to mně zaujalo. Přece jen v německy mluvicích zemích má hruškovice mnohem jiné postavení a tradici než u nás.
Tak jako zajímavost, že i tam při "primitivní" výrobě jsou snahy o odstraňování nevhodných podílů.
*
Jinak lisování nebo získavání šťávy z většiny hrušek je náročné a nesrovnatelné s jablky. Kdo nemá zkušenosti a patřičné vybavení, těžko doporučovat takové postupy.
Ale starší lidé podobně postižení jako já, ovlivněni a vyučeni p. Valentou by s tím neměli mít větší problémy.

Lisování zdar!
Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika