Historicky se pálenky dávaly do sudů. To není novodobý výmysl. Pálenka ze švestek byla za Rakouska-Uherska více ceněná ze sudu než čistá. Mělo to svůj důvod. Do sudu se nehodí každá. Např. třešňovice, meruňkovice - tedy jemné a aromatické pálenky nebudou ze sudů lepší. Pálenky ze švestek mívaly dřív jinou chuť - dnešní kvalitní přístroje jsou schopny vyrobit jemnější destilát. Srovnejte na plotně pálenou s destilátem z dobré palírny. Sud dokáže částečně zlepšit průměrnou i podřadnou pálenku. Myslím, že rok v sudě do pálence jak 10 let v polonaplněném demižonu. A ještě doplní jemné tóny vůně a chutě. Záleží na dřevě. Mám dubový i akátový sud již léta. Díky odparu jsem přišel o hodně pálenky. Léta již nepiju nově pálenou, ale několik let ustařenou a zaleženou. Jen málo lidí má se sudy zkušenost a je potřeba ochutnat zaleženou ze sudu a potom komentovat. Malé přirovnání - whisky po vypálení se podobá hrubší vodce, pokud budete pít jen vodku nikdy nebudete vědět, že je něco lepšího a to whisky ze sudu. Potom Vám již hrubá vodka nebude chutnat. Je to jen můj názor, nikomu jej nenutím. Jen pro informaci zájemců o nové sudy - dejte pozor a dobře se informujte jak sud připravit na uskladnění pálenky. Zažil jsem u známých po uložení dobré slivovice do nového sudu její pokažení a to tříslem. Nešla pít po 1,5 roce. Z kraje dochází k intenzivnímu vyluhování! V malém sudě je to horší, než ve velkém - poměr dřeva a obsahu. Použité sudy - není to jen kvůli vůni vína, ale jsou již vyluhovány. Ideální kombinace. Je pravda, že dochází ke změně destilátu. Moji sudovou slivovici jako slivovici z laiků nikdo nepoznal.