Dobrý den, z vlastní zkušenosti konstatuji, že za nahořklostí slivovice můžou být i nahořklé švestky.Sám nevlastním ani jeden strom, tak sbírám, kde se dá.Letos mi bylo nabídnuto očesat si jeden stromek od známého, tak jsem ani na chvíli nezaváhal. Byla to nějaká pozdní odrůda, plody byly dost vyzrálé, ale dost moučné. Velice mě ale překvapila lehká nahořklá chuť. S určitými obavami jsem s pečlivostí naložil kvas, a minulý týden vypálil. Jelikož ke konci destilace teklo dost hořčin, zaříznul jsem ji již při 50%.Z 90 l kvasu 7,5 l 73%.Lehká nahořklost je cítit i ve slivovici, přestože jsem před destilací kvas přecedil od pecek.To je moje první zkušenost s nahořklostí slivovice a ponaučení, že se příště vyhnu nahořklým švestkám. Prostě člověk se stále učí. Ještě uvažuji o 3.destilaci, kde bych ještě přísněji zařízl konec (tam teklo nejvíce hořčin).