Už po několikáté zde doporučuji cukr (cukerný roztok vody a cukru) na rozběhnutí kvašení. Rozmíchejte 2 kg cukru v kýblu vody (já dávám místo cukru med) a dejte to na q kvasu...
Myslím, že nelze radit cukr a přidávat med, tak jako nelze kázat vodu a pít víno. Med a cukr není totéž, třebaže obojí je sladké. Vysvětlení je snadné. Zkuste vyrobit dobrou medovinu a pak vyrobte stejný nápoj a med nahraďte cukrem. Kvalita je nesrovnatelná. Nebo medovinu (po naředění a překvašení) vypalte - je to lahodný destilát. Vypálíte-li zkvašenou vodu s pouhým cukrem, vznikne nápoj leda pro otrlé.
Správné rozběhnutí kvašení nezaručí přídavek cukru, spíš zralé, čisté, rozmělněné ovoce a ušlechtilý zákvas
Se vším ostatním, co píše p. Honza, souhlasím do puntíku.