Škrábavost nejen slivovice, je nepochybně způsobována některými nežádoucími složkami v destilátu. Ten již při vytékání z chladiče většinou dost silně čpí. Proto se nechávají pálenky vyvětrat třeba i několik týdnů/měsíců. Vedle toho zrání pálenek probíhá ještě dost dlouhou dobu po vypálení. Podle mých zkušeností nejméně půl roku. Nepochybně dochází k různým chemickým reakcím a ty dávají vzniknout dalším sensoricky příjemným látkám. Tyto reakce zřejmě podporuje i okysličování destilátu. Proto se kupříkladu doporučuje malý přídavek peroxidu vodíku - silného okysličovadla, aby se tyto rekce uspíšily. Napadlo mne provzdušňovat v láhvi destilát pomocí vzduchovacího čerpadla/vzduchovacího kamínku pro akvária. Jednak se tím zvýší proudění vzduchu a tedy promíchávání kapaliny/vyvětrávání, jednak se tím zvýší okysličování destilátu. Soudím, že by se tak mohlo výrazně zkrátit zrání a urychlit odstranění pálení. Podotýkám, že já si dělám jen takové solitéry, 1 - 2 litry různých destilátů ať přímo z kvasu nebo průtahových. Mohl bych sice opatrně jímat destilát po složkách a pak je případně míchat, ale to bych zabředl do alchymie. A to se pijáckého požitku netýká, že? Jaký je Váš názor p. Ing. Šlosare?