Etylacetát (b.v.76,8 °C / 760 torr) má skutečně nezaměniletnou vůni či zápach (jak pro koho), nižší estery v nižší koncentraci spíše voní. Nejvíce se vyskytuje v hruškovici, ale je dobře patrný i v destilátu z jablek. Jeho zmýdelnění, přídavkem např. vápna, je za podmínek destilace, tedy izolace výšeprocentního etanolu velmi problematické, rozhodně nestačí ekvimolární množství. Dále je třeba konstatovat, že nebezpečí aldolizace karbonylových sloučenin, ale tuto reakci poskytují i nižší estery např. etylacetát, je značné neboť tato reakce se běžně dělá do 100 °C v Soxhletově přístroji. Produktem jsou aldoly, tedy vyšší dvojmocné alkoholy, molekuly o jejichž azeotropickém chování při přípravě ovocných destilátů se toho mnoho neví, ale jejich výskyt v destilátu je nežádoucí. Rozhodně alkalyzaci jakoukoliv alkálií před začátkem destilace nedoporučuji z výše zmíněných důvodů a taky proto, že např. vápno vzhledem ke své hustotě, má výraznou tendenci při nedostatečném míchání sedimentovat a zvyšuje nebezpečí připálení. Na druhou stranu je pravda, že se kyselé složky v destilátu vyskytovat nesmí, a proto je třeba vést destilaci tak, aby se tam nedostaly. K tomu vede opatrná destilace s malým příkonem energie do vařáku, komu to teče jak Dunaj, tak se pak nesmí divit, kys.octová má b.v. 118 °C / 760 torr slosar-petr@seznam.cz