Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Já souhlasím s panem 242146. Nelze přesně říci, kdy se má skončit. Bohužel, nebo bohudík ,to obvykle řídí páleník. Ten je obvykle placen podle litrů vydestilovaného alkoholu nikoli vody. Proto se mu nevyplatí destilovat vodu s 10% alkoholu, zejména, čekají-li další kunčofti. Většinou proto radí ukončit pálení dříve, když teče čtyřicítka a výsledný destilát doředit vodou. To může sice kořalce prospět, ale jen tehdy, pokud kvas byl zoxydovaný, zoctovatělý, či nasmrádlý propionovým a máselným kvašením. Kvalitní kvas, zejména z voňavého dražšího ovoce - meruňky, broskve, třešně, švestky - však pouštějí hlavní aroma právě ke konci pálení. Pokuid páleník ukončí destilaci při 40% a ani to, co zrovna teče neocháutná, není to dobrý páleník, navíc alibista.