Vyhnilý kmen



host - 243.234 (?) 
15.6.2015 7:33, zobrazeno: 5154x

Koupili jsme zahradu, kde je vzrostlý ořešák. Chtěli bychom si ho tam nechat, ale zjistili jsme, že kmen je uvnitř napadený, takže zdravé dřevo tvoří jen jakousi skořápku po obvodu kmene silnou cca 5cm. Máme tedy obavy, že by se strom mohl při větším větru zlomit.

Nevíte někdo, zda existují nějací odborníci, které je možné si objednat aby posoudili, zda je možné ten strom zachránit?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 15.6.2015 7:43

Je otázkou, na jak dlouhou dobu a s jakým úsilím se dá strom ještě "zachránit". U památné lípy, významného dubu apod. lze o něčem takovém uvažovat, ale u ovocného stromu jako je ořešák je lepší kácet ještě v době, kdy je to pro arboristu (odborníka na péši o stromy) bezpečné. Tedy pokud tušíte nebo máte ověřeno, že například z 40 cm průměru kmene je 2×4 cm kůra a 2×5cm dřevo s lýkem, pak na dutinu zbývá 22 cm. To je už za hranicí rizikového kácení a neměli by jste to dělat svépomocí (švagr má pilu na přípravu palivového dříví = on nám to řízne).

Záchrana je možná, pokud jsou takto poškozené nějaké větve a dají se "amputovat". I na to si radši zjednejte odborníka, protože je potřeba na opačné straně koruny provést tzv. "odlehčivací řez".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 15.6.2015 12:16

Záleží také na celkových rozměrech stromu, jeho vitalitě-chuti růst, zelenat se, neprosychat, očekávané užitkovosti, nebezpečnosti pro materiálno a především živo... Fixace se dá udělat zemním vrutem, do něj se dá kovová trubka-lešeňovka, vodovodní...-po předchozím vyčištění dutiny od práchniviny, vystříkání octovou vodou. Pak je vhodné dutinu zapěnit, korunní větve vyvázat k tyči. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.234 (?), 15.6.2015 16:04

Oslovili jsme toho arboristu - díky za radu. Neměli jsme totiž tušení, pod jakým pojmenováním takového člověka hledat.

Strom jsme chtěli zachovat jen proto, že dělá na části zahrady příjemný stín a taky jsme na něm chtěli vybudovat dětem domeček na hraní. Ořechy z něj jsou hrozný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.173 (?), 21.9.2015 0:43

Mame naprosto stejny problem. Obrovsky vlasak na pozemku, krasne papiraky ci polopapiraky na nem, ale naprostoi vyhnily. Radi bychom mu zivot trochu prodlouzili. Da se prosim nekde presneji stanovit jaka octova voda (koncentrace) a zapenit cim? Polyurethanem - penou na okna?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika