semenáčky ořešáku v jednom květináči

host - 168.167 (?)
2.6.2008 14:32

Před lety jsem si nechal také zakořenit několik ořechů. Z květináče jsem je přesadil na konečné stanoviště hned po vyklíčení, asi tak ve fázi 4-5 listů. Kůlový kořen už byl několikrát obtočen kolem květináče, roste fakt dost rychle.

Pokud máte semenáčky v květináči 5 roků, bude uvnitř květináče kompaktní hmota, přeji mnoho štěstí při rozplétání...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 46.69 (?), 2.6.2008 13:42, zobrazeno: 6017x

Dostali jsme od tchána pět semenáčků ořešáku vysokých 40 -70 cm . Jsou vysazeny v jednom květináči dle info tak 5 let. Na podzim je chci vysadit do země. Víc jak na dva místo nemám, ale i tak se bojím, že když jsou tak dlouho v jednom květináči nepodaří se mi je rozdělit tak aby se nepoškodili kořeny a nějaký byl schopný výsadby. Prosím o radu či dobrý tip.

host - 168.167 (?), 2.6.2008 14:32

Před lety jsem si nechal také zakořenit několik ořechů. Z květináče jsem je přesadil na konečné stanoviště hned po vyklíčení, asi tak ve fázi 4-5 listů. Kůlový kořen už byl několikrát obtočen kolem květináče, roste fakt dost rychle.

Pokud máte semenáčky v květináči 5 roků, bude uvnitř květináče kompaktní hmota, přeji mnoho štěstí při rozplétání...

host - 210.2 (?), 12.6.2008 18:32

Moje rada zní - vyhoďte to a kupte si roubovaný ořech. Rodí brzy, máte zaručenou kvalitu. pokud však přesto chcete zasadit to co máte, tak je nutné po skončení vegetace  - to je po prvních mrazících až shodí lisy drn vyklopit a vyklepat zeminu. Dá se to kombinovat i s proplachováním vodou a vyklepávání.Nemusíte se bát, rozdělíte to, ale moc za to netahejte, ať nepoškodíte kořeny. Jen klepejte a klepejte, propláchněte, klepejte (ne o nic moc tvdého - ideální je o záhon či o trávník). možná Vám to zabere i nějakou hodinu, ale jedině tak budete úspěšný a stromky nedojdou újmě. Samozřejmě nakonec poškozené kořeny odstřihněte a stromky zasaďte. Ale stejně je to dle mého názoru mrháńí časem. Plodit začnou stejně až za hodně let, po přesazení budou dosti dlouho "stát" než se rozjedou v růstu. Jak říkám, kupte roubovaný. Doporučuji Mars a Jupiter (ten naroste větší). Navzájem se opylují a raší o 10 respektive 14 dní později než ostatní ořechy a tím uniknou často pozdním jarním mrazíkům.

Jiří Kamiš, george.kamis@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025