Ořešák - divné výhonky

host - 91.196 (?)
27.5.2023 6:44

Váš mladý ořešák v oblasti korunky umírá, případná infekce se dostává i do nižších partií-to nemusí být zvenčí zřetelné!.Radikální seříznutí je jediná šance, jak ho dostat zpátky k veselému, zdravému žití, sám má v této věci víc rozumu, než jeho pěstitelé. Prosím bez urážky, ale Vaše poslední vyjádření mi připadá jako láska jehovisty k dítěti-ten ho miluje, ale krevní transfůzi mu odpírá. Pokud takového radikálního zákroku nejste schopni, sjednejte si sadaře-chirurga nebo i otrlého řezníka-stromku to bude ku prospěchu, ty spodní, mladé, svěží výhonky mohou už v této veg.sezoně vyrůst min.o desítky centimetrů, nejvhodnější z nich pak nahradí současný oslabený terminál. Můžete taky zapěstovat strom s více kmeny-pak se obejdete téměř bez bez střihu a řezu. Pokud se budete i nadále bát, nepohnete se zeminou pod stromkem, nepřikrmíte ho, budete se koukat na nešťasnou metlu, SPCH.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 91.196 (?), 27.5.2023 6:44

Váš mladý ořešák v oblasti korunky umírá, případná infekce se dostává i do nižších partií-to nemusí být zvenčí zřetelné!.Radikální seříznutí je jediná šance, jak ho dostat zpátky k veselému, zdravému žití, sám má v této věci víc rozumu, než jeho pěstitelé. Prosím bez urážky, ale Vaše poslední vyjádření mi připadá jako láska jehovisty k dítěti-ten ho miluje, ale krevní transfůzi mu odpírá. Pokud takového radikálního zákroku nejste schopni, sjednejte si sadaře-chirurga nebo i otrlého řezníka-stromku to bude ku prospěchu, ty spodní, mladé, svěží výhonky mohou už v této veg.sezoně vyrůst min.o desítky centimetrů, nejvhodnější z nich pak nahradí současný oslabený terminál. Můžete taky zapěstovat strom s více kmeny-pak se obejdete téměř bez bez střihu a řezu. Pokud se budete i nadále bát, nepohnete se zeminou pod stromkem, nepřikrmíte ho, budete se koukat na nešťasnou metlu, SPCH.

host - 236.240 (?), 27.5.2023 22:25

Nebojím se všeho - zeminu kolem stromku prokypříme a cererit už mám objednaný.

Nedokážu ho jen ořezat. Podle vašeho příkladu by nešlo o transfuzi (tedy otázku víry, ale o amputaci zraněné nohy, aby ho nebolela a mohlo se soustředit na cvičení s protézou. Totiž - kdyby ty větvičky byly mrtvé, tak jo. Ale ony mají na konci listy! Jaká choroba/infekce by to měla být? Ty nové výhonky mi pak evokují - spolu s informací, že je důležité před výsadbou rozvolnit kořenový bal, aby se usnadnilo zakořeňování - že problém byl právě v tom obtížném natahování kořenů. Půda je tu opravdu velmi těžká a do značné hloubky plná navážky a kdovíčeho. Od mého dotazu za ty dva dny všechny nové výhonky úplně poskočily v růstu. Mám strašnou radost! Sice by asi ve spodní části kmene nové větve být neměly, ale nechám je tam.

Připojím ještě 8 let starý příběh: zasadili jsme na podzim na hranici pozemku řadu malých buxusů. Byly prostokořenné a měly už asi 30 cm. Do jara přešly do tmavožluté, do olivova barvy a vypadaly mrtvé. Zálivka ani hnojení nepomohly. Ale neměli jsme srdce je ořezat či dokonce vykopat. Tak jsme jim jen podstrojovali výživu a vodu a dali jim šanci. Dva roky živořily v této podobě a třetí jaro najednou - nové výhonky a celé(!) keříky nabyly krásně sytě zelenou barvu. Ony si musely probojovat kořeny asi do veliké hloubky. V těch místech je to tedy obzvlášť špatné, bývala tam opěrná zeď a nikdo netuší, co je v hloubce za materiál.

Důležité pro mě teď je, že už vím, co mám stromku dát za hnojivo a jak to udělat.
A taky že vím, co dělat při výsadbě dalších stromků a keřů v budoucnu. Za což moc děkuji!

host - 91.196 (?), 28.5.2023 7:26

Dobrý den, děkuju, že jste se neurazila a jste ochotná problém podrobněji osvětlit a tím i řešit. Příměr k člověku není úplně přesný, tak si tedy představme, že je Váš mladý ořešák ještěrka, které byl ocásek zavalen kamenem a ona se nemohla vyprostit jinak, než využitím vlastnosti ten koneček DOČASNĚ obětovat v zájmu přežití. Jak je známo, ocásek jí doroste, často do ideální velikosti a se stejnou funkčností, chcete-li i krásouwink. Tím ale podobnost končí, není pravidlem, že by strom odloučil postiženou část tak, aby bvyl jeho živý zbytek zdráv. Jak už jsem psal-Váš konkrétní, chřadnoucí ořešák může být trápen-ať už v souvislosti s výsadbovými chybami, nekvalitním složením zeminy, chybnou agrotechnikou-zhutnělá půda, ponechání konkurujících trav a plevelů, nebo i vlivem podnebí tam u Vás-výkyvy teplot noc-den, zvláštní průběh zimních období, dlouhodobé větrné období-to se sčítá a jak známo 100 krát nic umořilo...cheeky Ono i štěpení je stres, vlastně máte transplantovaného siamského tvoraenlightened-už to naznačuje, že si žádá větší pozornost, informovanost, o které se na jiném místě zmiňujete. Je otázka, zda je třeba, aby byl stromek při nákupu vybaven návodem k použití, zda by pak nebyla jeho cena oprávněně vyššícool? A konečně k možné infekci-nekrotická-mrtvá, hynoucí tkáň, ta co prohrává v páce, bývá následně, nebo přímo osídlená např.houbou rážovkou rumělkovou, klanolístkou... Snad byste byli schopni při řezu jít POSTUPNĚ shora dolů, vždy vyhodnotili stav dřeva na řezu a zastavili se v místě, které je dle oka zcela okcool? Nebylo by chybou nechat tzv.dlouhý čípek-zdravý kus současného terminálu-kmínku, který by sloužil jako kůl, k lehké fixaci, uvázání momentálně křehkých spodních výhonků. Ať už odstraníte cokoliv, ranky, či ránu důkladně ošetřete vhodným přípravkem. S přáním zdaru, SPCH.

host - 236.240 (?), 28.5.2023 19:28

My si asi úplně nerozumíme, nebo to na první fotce nebylo dobře vidět - já rozporuju řezání větviček, které jsou sice převážně holé, ale na konci mají listy! Sice světlounce zelené, ale zelené a rostou, nevadnou. Přece když na konci listy mají, tak nemůžou být uprostřed mrtvé a vhodné k likvidaci.
Ty, co neobrazily vůbec a neobrazí ani teď těmi novými výhonky (mimochodem, od včera jsou zase všechny o kus větší! :-), ty sice s těžkým srdcem, ale dáme pryč, to chápeme, že nemá smysl nechávat.

host - 91.196 (?), 29.5.2023 13:02

Já Vám rozumím, ale asi nemáte k dispozici dvojče nebo trojč ořešáku se stejným vývojem, na kterém by se dalo postupovat rozdílně a potom srovnávatblush? Je zřejmé, že Váš ořešák má problém, že část větévek už je kaput. Ty hore, které zatím raší a pomalu rostou budou možná už letos ukryté mezi těmi spodními dalekosvěžejšími s většími a tím pádem i prospěšnějšími listy-pokud je chybně neodstranítesad!?Ty by ovšem mohly být ještě více blízké ideálu, to byste však museli fofrem nedobře fungující část uříznout, ránu ošetřit a dál už víte z předchozích příspěvků. P.S.: Ještě je ve hře i drvopleň, tak prosím pořádně prohlédněte celý kmínek, terminál i pod úvazkemenlightenedSPCH.

host - 40.229 (?), 28.5.2023 7:34

Stromy se běžně stříhají nebo prořezávají. To jim naopak prospívá. Srovnání s amputovanou nohou je nesmysl. Osobně bych si takovou vyčáplou obludu nekoupil, to bylo jasné předem, že se bude špatně zakořeňovat.

host - 9.142 (?), 28.5.2023 9:02

To sice máte částečně pravdu, ale u ořešáků se musí opatrně s tím řezáním.

host - 9.142 (?), 26.5.2023 9:00

Roubované ořešáky jsou tak trochu sázka do loterie. A mladé stromky jsou citlivé na mráz. Mně takhle Seifersdorfský zmrzal několik roků po sobě, až jsem ho vykopal.

host - 91.196 (?), 26.5.2023 12:02

Paní zakladatelka komunikuje, na dobrém výsledku jí záležíyes. Na snímcích vidíme to, co se odehrává nad úrovní půdy, o tom, co se dělo-děje tzv. pod hladinou zatím necool. Třeba došlo k podcenění při výsadbě-sázení do malé jámy jejíž okolí nebylo hloubkově zkypřeno, konkurenční zeleň sahá až ke koř.krčku, povrch je asi zhutnělý, jestli byla zemina při výsadbě nějak zkvalitněna-ani to nám není známo. Že není dobré bez velkého přemýšlení odstraňovat větší množství silných větví platí, ale v tomto konkrétním případě, kdy korunka je ve velké chronické nepohodě, tak bych stromek neprodleně sesadil nad třetím až pátým novým výhonkem nad místem štěpování, půdu okolo kmínku alespoň na dvě chlapské stopy zryl, prohrabal, zbavil plevele a přihnojil správně naředěným tekutým cereritem. SPCH

host - 191.230 (?), 26.5.2023 14:55
Jak velký byl ten strom při výsadbě, s jakým kořenovým systémem? Podle mě to bylo v nepoměru. Ořešáky se první roky snaží pořádně zakořenit, proto nejspíš na výživu velké korunky neměl energii. Také bych ho nyní sesadila, rychle to dožene.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:27
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz