Vaši červi jsou housenky tzv. potravinových molů. Je jich několik druhů. Znám dobře jen zavíječe paprikové, kteří mi kdysi zamořili dům. Létají jen při nočních teplotách vyšších než +10 st. a přezimují obvykle ve skladištích a spižírnách. Při sušení ořechů venku v našich klimatických podmínkách proto ořechy nebývají napadeny. Horší jsou vytápěné skladovací prostory. Tam mají i 6 generací za rok. 300 vajíček z 1 samice. Vychytal jsem samce feromonovým lapačem a samičky entomologickým exhaustorem. Dají se v noci chytat i UV světlem nebo aspoň zářivkou. Samičky se líhnou obvykle v noci, při teplotě nad 20 st. a vyšplhají se do výšky nad 1,5 m, kde začnou vábit samce (na stropě, na skříni). Až po oplození začnou (v noci) více létat a klást. Samci mi na feromon v kuchyni létali v létě i z venku. Přitom jsem nenechával otevřené dveře. Housenky jsem odchytával na pytlíkovém čaji a vajíčka mi kladly samičky na nastražený pytlík čaje a drcené ořechy v popelníku, který jsem každý den opařil. Vajíčka jsou strašně malá. Malinké housenky dokáží prolézt sebemenší skulinkou v sáčku s potravinami nebo mezi skořepinami ořechu. Vykrmená housenka se zamotá do hedvábného zámotku a je- li vyrušena, změní i několikrát stanoviště a zamotá se znovu. Ve vyhovujících podmínkách se svleče na kuklu a brzy se vylíhne imágo - motýlek. Imága i housenky mají vynikající směrový čich. Dospělí motýlci zřejmě nic nežerou ani nepijí vodu (alespoň jsem to neviděl). Myslím, že se dožívají tak dvou týdnů při +20 st. Vajíčka, housenky, zámotky nebo i kukly mohou žít mnohem déle. Žádné stadium nepřežije teploty pod -20 st. v mrazáku. Vajíčka však přežijí i pod -10. Motýlci při +5 znehybní a pod -5 uhynou. Nestačí nula uváděná v literatuře. Znovu by ožili. Vychytal jsem všechny bez insekticidů za několik měsíců. Nejnebezpečnější je, když máte najednou všechna jejich stadia a každé se musí ničit jinak. Na to chemie nestačí. Nejlepší prevence - ořechy neskladujte při teplotách vyšších než +10 st. C.