Sklízet lze i otrháváním, ale je to velmi pracné. U Hallských a podobných s mělkým kalíškem je výhodné netrhat celé plody, ale jen vylupovat "skořápky" z punčošek. Pokud vyloupnout nejde, je oříšek buď nezralý, nebo hluchý nebo červivý). Ty s punčoškou je možné otrhávat až poté co se Vám podařilo tak 1/3 sklidit oklepáním do plachet. To co sklidíte oklepáním je plně zralé a dá se déle skladovat, to co sklidíte otrháním je potřeba třídit - čím více podtržený oříšek, tím kratší doba ke skladování. Pokud trhané Lombardské oříšky nejdou z punčošky, je lepší je louskat i s punčoškou a jádro sušit vyluštěné ze skořápky - skladovatelnost vyluštěných je asi 3 měsíce. Skladovatelnost vyzrálých ve skořápce je více než rok (podle odrůdy a podmínek skladování i několik let; google - turecké státní rezervy lískových oříšků).