Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tož dosadíme jinou proměnnou průměru kmínku D=8,5 cm musíte udělat bal o průměru Db=7×8,5 cm rostlé zeminy (případně s trčícími hlavními kořeny +2×D.při výšce balu 0,6 m tak bude bal vážit cca 300 kg. Přívěs za osobák bude stačit, 6 chlapů na nakládku, 2 m pletiva králičího nebo kvalitnějšího šíře 1 m na stažení balu proti vydrolování zeminy, jutová pytlovina mezi bal a pletivo, vázací drát, kolíky na rozepření koruny, 4 kolíky a napínací dráty k uvázání koše pro vyzvednutí,... další pomocný materiál.

Okop začni kopat v pásu šíře rýče cca 70-90 cm od kůry kmínku na hloubku tří rýčů. U vnější strany okopu přetni kořeny s lícem jámy, aby nepřekážely. Na straně ke kmínku přetínej kořeny opatrněji, nejlépe pákovými nůžkami, protože nejzáludnější je podélné rozštípnutí kořene směrem k pařezu. Když znáš, kde jsou hlavní kořeny do boku a šikmo dolů, odstraň mezi nimi část balu tak, aby se zmenšila jeho váha a dostal jsi se na distanc 3D od kůry kmínku, na bal dej jutovou pytlovinu a přes ni stahovací pletivo s provlečenými hlavními kořeny (u králičího si pomůžeš prostřižením, u pleteného roztažením oka). Pletivo zajistíš stahovacími dráty a ty vyvážeš k 4 kolíkům daných do dvojitého kříže (tj. #) s kmenem uprostřed. Je dobré je mít podepřené na nějakých cihlách, aby se až nastane zvedání balu dobře daly uchopit. Pak podkopeš pod balem, nejlépe pilou na řezání plynosilikátu nebo kaprovkou na podřezávání baráku (oceníš, že máš ten okop 2×90=180 cm široký). Pokud nebude k dispozici 6 chlapů na vyzvednutí z jámy, dá se jedna strana odkopat do šikmé rampy a na podložených fošnách smykem naložíš stromeček ve třech lidech. Na vozíku rozepřeš bal proti stěnám ukurtováním # a korunku tyčemi do rohů. Zajistíš kurtami a...

Na novém stanovišti budeš mít připravenou jámu s drenáží, husími krky závlahy, a spodní vrstva substrátu s hydrogelem. Po umístění stromu těsně vedle balu zatlučeš tři kůly. které nahoře těsně pod korunou spojíš převázkou nebo dvojitou převázkou. Vyvážeš kmínek k převázkám třemi osmičkovými úvazky a pak pod bal začneš podbíjet (pěchovat substrát,... Zemina se hutní jednak ušlapáváním, natloukáním pěchem, proléváním vodou. Pletivo zajišťující bal nemusíš odstraňovat a jutová pytlovina vyhnije.

Po skončení transportu sem dáš fotoreportáž!

cool

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika