Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Předně musíte mít jasno, jestli máte co množit. Pokud víte že chcete právě tu lísku co má přítel zahrádkář nebo kolega z práce pak stačí jen zjistit jestli je to pravokořený keř nebo jestli je to roubovaný stromek.

Pokud je to pravokořený keř, stačí na kraji najít jedinný výhon, který má vlastní kořeny (byť jich má málo) a oddělit ho od kořene z kterého vymlazuje. Pokud je tam spousta výmladků, ale všechny krajní vyrůstaji nad úrovní terénu, pak nezbývá než na nich v místě budoucího odříznutí udělat nožem půlměsíčkový výřez a kolem ze zaminy na rok udělat hrůbek. Utopení paty a hojení půlměsíčkového zářezu způsobí, že výhon pustí bohaté kořeny do hrůbku. Po roce čekání pak stačí hrůbek opatrně rozhrnout a výhon s kořeny oddělit.

U roubovaných lísek se kořenové výmladky netvoří, ale v místě srůstu stále vyhánějí vlky. Pokud je roubování na zákrsek (kminek do 0,5 m výšky) snadno takový 2 metrový vlk ohnete k zemi a pohřížíte. Majitel stromku z Vás nebude mít velkou radost, protože mu to bude překážet při sekání trávníku a pod. V tom případě se můžete rozhodnout, jestli hřížení bude provedeno do nádoby zavěšené do korunky (potřeba hlídat zálivku) nebo jestli chcete taky stromkovou lísku.

Když se rozhodnete pro stromkovou lísku, musíte nejprve sehnat podnože, což jsou lísky turecké (zpravidla semenáče). Pokud mám pokračovat zeptejte se...

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika