polievanie orchidei

skacka - (12) - 64.125 (?)
24.3.2009 11:06

Veľmi pekne ďakujem. Takže D.nobile budem polievat dalej. Cymbidie som presadzala a delila, pretože som ich zdedila v zlom substrate a dost zanedbane. Polievam ich naozaj mierne, no zistila som, že jedna hľuza mäkkne a asi odhnije. Myslíte, že je to spôsobené prílišnou zálievkou?

Katarína

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
skacka - (12) - 65.192 (?), 23.3.2009 21:13, zobrazeno: 9647x

dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám zalievať Dendrobium nobile, po tom ako mu opadaju vsetky kvety a nastúpi do fázy oddychu. Čítala som, že by sa na 8 týždňov mala úplne prestať zalievať, aby sa hľuzy scvrkli. Je to pravda? Neuškodí jej to?

A tiež sa chcem opýtať ako často sa má zalievať Cymbidia v zime a chladnom prostredí? Zalievam ju málo, ale aj tak sa mi hľuzy scvrkli.

Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

Katarína

host - 186.98 (?), 24.3.2009 7:36

Fáze oddychu předchází kvetení. V přírodě je období sucha a chladna, pak se oteplí, začne víc pršet a orchideje vykvetou, často s již rostoucími novými pahlízami. Nechat orchideje v chladnu a nezalévat, to je spíš podmínka indukce květní násady, po opadu květů to už nemá smysl, počkejte s tím na podzim a zimu.

Teď bych zaléval normálně, vždy po vyschnutí substrátu, můžete i rosit.

Cymbidia jsou odolné orchideje, pokud se pahlízy scvrknou, není to průser, ale zalévat můžete celou zimu mírně, aby byl substrát stále trochu vlhký... ony rostou spíše v zemi, na rozdíl od většiny druhů... a v průběhu zimy i nakvétají, tak ať mají ty květy z čeho tvořit. Když se objeví základy květenství, můžete je i slabě pohnojit, třeba kristalonem plod a květ.

Karlos.

skacka - (12) - 64.125 (?), 24.3.2009 11:06

Veľmi pekne ďakujem. Takže D.nobile budem polievat dalej. Cymbidie som presadzala a delila, pretože som ich zdedila v zlom substrate a dost zanedbane. Polievam ich naozaj mierne, no zistila som, že jedna hľuza mäkkne a asi odhnije. Myslíte, že je to spôsobené prílišnou zálievkou?

Katarína

host - 186.98 (?), 24.3.2009 16:04

Ještě k tomu D. nobile. Je to typická chladnomilka, takže jen tak 10 - 15 °C nestačí. Chce to teplotu opravdu snížit klidně i na 5 °C.  Snese i teploty blízké mrazu, ale musí být v suchu, a na toto připravená. Já ho spolu s D. kingianum nosím ze skleníku až s prvními podzimními mrazíky, a pak jej dám do chladné místnosti, zavěsím na okno a třeba i měsíc nezalévám. Když ho chci zalít tak jej zaleju, ale nevracím hned do chladna, nechám třeba v koupelně dva dny, a pak vrátím do chladného pokoje. Otázka je, jestli máte D. nobile čisté, nebo hybrid. Hybridy pokud vim, mohou být zimovány i při vyšší teplotě, než je čisté D. nobile.

Cymbidia by při zálivce sesychat neměla, ale může být poškozen kořenový systém. Já si míchám dost hrubé substráty, takže to zalévám jak se mi chce a neřeším to.  Těžko říct, bez fotky.  Profi substráty jsou u cymbidek často dost těžké, na bázi bílé rašeliny a coco coiru, takže někdy by to přelít mohl... nevim.

Karlos.

skacka - (12) - 65.147 (?), 24.3.2009 18:22

Ste strašne zlatý. Niekedy si neviem rady s tymi mojimi kvetinkami. Zdedila som 11 orchidei a sú medzi mini 4 rôzne druhy. Takže sa učím za pochodu a nerada by som urobila nejakú chybu, ktorá by spôsobila úhyn rastlinky.Preto som vďačná za každú skúsenosť.

U cymbidii bol koreňový systém úplne zničený. Bola zasadená v pieskovom substráte, ktorý asi po 5 rokoch bol tvrdý ako kameň. Musela som väčšinu z koreňov odstrániť, a je dosť možné, že rastlinka ostala poškodená. Ale vyháňa nové výhonky listov, takže uvidím, čo z nej bude. Aj tak veľmi pekne ďakujem za ochotu a dobrú radu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz