Orchideje v bytě s jižními okny

host - 83.131 (?)
11.5.2009 9:36

Mockrát děkuji za odpověď. Místa i světla mimo přímé slunce mám spoustu. Vyřešenou mám i dostačující vzdušnou vlhkost. Jediné, co nedokáži zajistit je právě ten zimní "klid". Samozřejmě nejsem žádný znalec ani fajnšmekr, takže mi bohatě postačí hybridy. Když zmiňujete literaturu, neměl byste nějaký tip na pěknou a hlavně kvalitní knížku o orchidejích? Knížek je strašně moc a jako laik nejsem schopná posoudit relevantnost uváděných informací. Nevím, jak je to v oblasti botaniky, ale velmi se zajímám o teraristiku a např. o chovu suchozemských želv neexistuje v češtině jediná knížka, podle jejíchž rad byste želvičku do pár let nezabil. Abych se ale vrátila zpátky k těm orchidejím :) Jsem trochu zmatená z toho Dendrobia- Dendrobium tedy ano, ale ne Dendrobium nobile? A myslíte, že by se u mě dařilo Zygopetalům?

Vanda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 83.131 (?), 10.5.2009 20:36, zobrazeno: 7552x

Dobrý den. Chtěla bych si do bytu pořídit nějaké orchideje a potřebovala bych poradit, které druhy by byly optimální v případě, že jsou všechna okna směrem na jih? Zatím mám dva Phalaenopsisy, dvě "Cambrie" (jednu z nich jsem našla na internetu pod názvem Colmanara Wildcat), dvě Vandy, jednu Cattleyu a jedno Paphiopedilum. Phalaenopsisy vypadají, že se jim u nás docela líbí, stejně tak Vandy (všechny jsou v plném květu, jedné Vandě nedávno obrazil další stvol). Cattleyu jsem koupila asi před měsícem (nekvetoucí), zatím nekvete, ale krásně se jí rozrůstají kořeny, takže je snad také OK. Co se týká Cambrií, tak jednu mám už více než rok, je z ní docela hezká zelená bytová rostlina, ale znovu už nevykvetla (nevím, jak ji k tomu přimět, hlavně mám pocit, že jí je u nás trochu horko), druhou Cambrii jsem dostala před měsícem a teď odkvétá. Pafíka máme ode dneška, tak uvidíme. Květiny samozřejmě nejsou na parapetu, všechny jsou dál od oken, aby na ně nepražilo přímé sluníčko. Teď bych si chtěla pořídit více orchidejí, které by byly společně na jednom místě. Můžete mi, prosím, poradit, jaké druhy by byly do těchto podmínek ideální a zároveň by měly srovnatelné nároky např. na rosení atd.? Mockrát děkuji.

Vanda

host - 186.98 (?), 11.5.2009 7:32

Podle toho co píšete se tam hodí vlastně všechno co je teplomilné, jen asi bude třeba to přistínit. Cambrie se řadí do skupiny temperoaných orchidejí a chtějí v zimě snížit teplotu a zálivku aby vykvetly. Otázka je co chcete, zda-li botaniku nebo se spokojíte s hybridy. Hybridů ale moc skupin není a většinu už máte, teda nezmínila jste Dendrobia. Ze střevíčníků také ne každý je typ do teplé vitríny, některé chtějí chladit aby kvetly. Vandy jistě jsou dobrá volba, phalaenopsisy taktéž, ale pokud máte hodně místa a hodně světla máte možnosti výběru široké a spíš bych se poohlédnul po literatuře,,,,a zjistil co je svými nároky kytka do celoročně teplého prostředí a vystačí si s průměrnou vlhkostí.  Jinak nemusí to být orchideje že... kolik je lián, sukulentů, anthurií, podpětovitých...,co nesnese úpal pude za záclonu a td. Hlavně nekupujte Dendrobium nobile hybridy a Cymbidia...

Karlos ©

host - 83.131 (?), 11.5.2009 9:36

Mockrát děkuji za odpověď. Místa i světla mimo přímé slunce mám spoustu. Vyřešenou mám i dostačující vzdušnou vlhkost. Jediné, co nedokáži zajistit je právě ten zimní "klid". Samozřejmě nejsem žádný znalec ani fajnšmekr, takže mi bohatě postačí hybridy. Když zmiňujete literaturu, neměl byste nějaký tip na pěknou a hlavně kvalitní knížku o orchidejích? Knížek je strašně moc a jako laik nejsem schopná posoudit relevantnost uváděných informací. Nevím, jak je to v oblasti botaniky, ale velmi se zajímám o teraristiku a např. o chovu suchozemských želv neexistuje v češtině jediná knížka, podle jejíchž rad byste želvičku do pár let nezabil. Abych se ale vrátila zpátky k těm orchidejím :) Jsem trochu zmatená z toho Dendrobia- Dendrobium tedy ano, ale ne Dendrobium nobile? A myslíte, že by se u mě dařilo Zygopetalům?

Vanda

host - 186.98 (?), 11.5.2009 14:27

D, nobile jsou právě ty kytky co nakvétají přímo na pahlíze, ty chtějí chladné zimování aby kvetly, D. phalaenopsis hybridy s kožovytým listem a květy na řez v hroznu ty zkoušet můžete. Zygopetalum spíš chladněji, ale ne moc, podobně jako cymbidia.

Vím že želvy chová náš orchidejový odborník Zdeněk Ježek. Napsal i knížku Chov želv.

Karlos.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025