Opadavani poupat



Stránky: 1,  2   
evau - (1) - 2.29 (?) 
17.11.2010 10:00, zobrazeno: 36560x

Dobry den, pestuji celkem kratce orchideje. Zda se, ze "uspesne". Jedina vada je, ze po vypuceni poupat mne jich cast uschne a upadne. Dle rad zalevam, hnojim, rosim. prosim o radu, kde se stala chyba? Dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 230.216 (?), 17.11.2010 16:24

Evo,  oh, to je smutne. Opadavaji vam poupata na vsech orchideii nebo jenom na jednom? O jaky orchidej(e) jde? Neb poupata jsou nejcitlivejsi casti orchideji je nekdy tezke urcit v cem je problem. Je neco pricin-nebo kombinaci pricin-a nektere se pokusim popsat. 

1. Zalevani a hnojeni: Kdyz se meni pocasi, je zima, a min svetla, je dost tezke odhadnou kdy zalevat. Kdyz se moc casto zaleva nebo hnoji -nebo oboji- koreny umiraji a poupata odpadnou. Kdyz se malo zaleva, kvetina bere vodu z poupat (nebo kvetu) a ty vyschnou.

2.Malo vlhkosti. Okolo 60% by melo stacit pro nektere -ale ne pro vsechny -orchidy. Pokud rosite zkuste to nad kvetnim stvolem aby jenom hodne jemna rosa dopadala na stvol - spise se zvyzovala vlhkost okolo kvetniho stvolu. Poupata by nemela byt mokra a hlavne ne vecer. 

3 Nahle zmeny teploty: Napr. ja mela jeden Phal v kuchyni a castejsi otvirani horke trouby se mu ale vubec nelibilo.

4. Cistota vzduchu: Kour, plyny methane a ethylene (z ovoce) jim vadi. 

5 Malo svetla muze byt rozhodne jeden z duvodu

6. Ruzne msice: nektere jsou videt a nektere ne.  

7. Geneticka vada : Ale kdyz uz kvetl, tak to nebude pricina.

Jiste mohou byt dalsi duvody, ktere ja neznam.  Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kozicka - (34) - 230.216 (?), 16.12.2010 21:30

Musim dodat k cislu 6. kde jsem napsala 'ruzne msice' muzou byt duvodem proc opadavaji poupata/kvety..

Existuje neco cemu se rika 'thrips'  (z Rectiny). Jsou to male musky asi 0.5 mm a vycucavaji stavu z poupat a kvetu. Poupe upadne. Kvety mohou byt zdeformovane, mit na nich tecky, atd. a nakonec zvadne. Ja osobne s nima mam problemy na Encyclias a Epis. Take, pokud se rozmnozi, mohou znicit rostlinu. Je mnoho druhu -nektere se pry specializuji na orchidy -a jestli chcete mrknu se na latinska jmena i kdyz nemam poneti, ktery druh napada orchidy. Je mi to jedno, neb zpusob jak se jich zbavit je stejny. 
Prosim Vas vi nekdo obecne jmeno v Cestine?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 176.18 (?), 16.12.2010 23:29

To jsou třásněnky.     Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 209.136 (?), 29.12.2010 10:23

Dobrý den,

pestuji phalenopsis, vyrostly jim nove stvoly, zacaly se tvorit poupata, ale postupne mi usychaji, vubec nevim cim to je... rosim, v pokoji je celekem stala teplota kolem 20stupnu, zalevam tak ze kytku na chvili ponorim do vody at napije vodu, necham okapat a vytahnu..ale na oknech ted je snih, mam stresni... pred mesicem jsem se pristehvala z Prahy, kde jsem zila v byte, kytky mela u okna u topeni, kde bylo cca 25 stupnu, ani jsem nerosila, jen zalevala ponorenim a krasne kvetly, kvety neusichaly... nevim cim to je jestli tim svetlem? A ani fialkam se ztady moc nelibi... odumiraji jim listy, jakoby uhnily... nemuze to byt zmenou vody treba?jeji tvrdosti? Ale v ph byla voda, ze sem i psum kupovala balenou, kolik tam bylo chloru a tady je voda moc dobra... da se i pit... bydlim ted na vesnici...

dekuji za rady... Erika

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.216 (?), 30.12.2010 1:09

Dobry vecer Eriko,

pokusim se odpovedet i kdyz doufam, ze jeste nekdo napise svuj nazor. Ja si totiz- na zaklade Vaseho popisu- nemyslim, ze   teplota u kytek je stala 20C. Myslim, ze Vam mrznou. Prosim, dejte teplomer k africkem fialkam nebo k Phal a napiste jaka byla nejnizsi NOCNI teplota co Vas teplomer zaregistroval Doufam, ze Vas teplomer to umi.. Pak pujdeme dal. S vodou je to trochu komplikovanejsi a Vas styl zalevani se mi taky moc nelibi, ale o tom priste.

Pisete: 'ale na oknech je ted snih, mam stresni'.. prosim Vas co je 'stresni'? Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 183.242 (?), 4.1.2011 19:54

Kozičko, vidím, že Erika neodpověděla - "střešní" myslela střešní okna - okna ve střeše, kterými se větrá a osvětluje podkroví. Snad jsem to napsala dobře. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 230.216 (?), 4.1.2011 21:47

Eleno, dekuji, rozumim. K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 26.146 (?), 5.1.2011 17:51
pokud je okno zasněžené, mají málo světla. Namáčení je dobré, ale nerosila bych, je to nárazově zbytečné, lepší se postarat o vlhkost u rostliny, ale u phalů není ani toto nutné. Teplota je dobrá, moje phaly mají v zimní zahradě jenom 15 st. a moc se jim to líbí. Mají většinou 2-4 květní výhony, bohatě rozvětvené, na jednom stvolu napočítám klidně 40 květů a postupně dorůstají další
phalenopsis
phalenopsis
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 6.1.2011 15:52

Vase orchidy jsou super a 40 kvetu na jedne rostline se skutecne malokdy vidi. Ja nevidim listy te ruzove. Je to Phal schilleriana nebo jeji hybrid? 

Ted jsem si vzpomela,  ze jeden pestitel schillerianu  hnojil /zaleval necim cemu se ironicky rika 'fialkovy caj' a kvetla mu jako strom. Publikoval obrazek. Neco takoveho jsem skutecne nikdy nevidela. Ten caj vyrabel asi takto. Do pytliku (nebo silonovych puncochacu) dal uschla kureci h... a namacel ve vetsim sudu ve vode neco tydnu. Zredil a tim zaleval. Ja si ty pomery uz nepamatuji, silny caj by jiste spalil koreny. Kdybych mela moznost urcite bych to zkusila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika