Mini Phalaenopsis



dalmatinka - (3) - 64.41 (?) 
23.2.2009 12:14, zobrazeno: 16012x

Dobrý den,

již se tu někdo na tuto orchidei ptal, ale nebyl u toho žádný komentář, tak se Vás uctivě ptám i já a prosím radu. Jak se o tuto mini kytičku mám starat, a hlavně, jestli to jen není nějký prodejní manévr a tudíž zda časem tyto mini orchidee nevyrostou do "normální" velikosti? Mám již dvě, ale jen velmi krátce - asi tak týden. Jednu jsem koupila v malinkém průsvitném květináči, jako mám velké orchidee a dala jsem ji do většího keramického, kam jsem na dno dala keramzit a zalévám ji tak, aby nestála ve vodě, ale keramzit udržuji vlhký.
Ta druhá byla koupená i s okrasným květináčem a uvnitř něj je položena přímo na dno v takovém jakoby pevnějším igelitovém obalu, který má zaspodu dirky. Nevím, co s ní teď mám dělat, protože pod ní není místo, kam by odtékala voda, aby v ní nestála. Zatím jsem jíé jen lehce rosičkou provlhčila substrát. Obě dvěš kvetou a jsou zasazeny v nějaké zemíně, kde je velký podíl mechu - to jsem ještě neviděla.

Můžete mi prosím poradit, jak se o ně mám dál starat?
Předem moc děkuji za jakou koliv reakci!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 163.74 (?), 23.2.2009 13:09

Pruhledny kvetnik je v poradku/koreny maji byt na svetle/,ten mech taky, ale nepresazovala bych je ihned po nakupu a uz vubec ne ted v zime, nechejta to na jaro a az bude kvetinac plny korenu.Ve vode nesmi stat, ten keramzit dejte az pod kvetinac.Nechejte ji uplne vyschnout a pak zalejte nebo na pul hod.namocte do destove, teple,ne studene vody a nechte okapat.Kdyz kvete, hnojte hnojivem na orchideje ale jen malinko hnojiva, ne dle navodu, je tam uveden silny koncetrat.Ja tak spalila 3 orchideje.Nehnojte na suche koreny! Spalila byste je.Miniphalky jsou udajne vice narocne na pestovani nez ty vetsi.Pisete, ze v jedne je igelit obal, ktery ma dole dirky na odtok vody.Taky ji postavte na mokry keramzit aby nestala ve vode, jinak by hnily koreny.Do normalni velikosti nevyroste, je to miniphal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
dalmatinka - (3) - 64.41 (?), 23.2.2009 13:37

Děkuji moc za rady. Ta jedna stojí i s průhledným květináčem na keramzitu, jak píšete. Tu druhou tedy teprve budu muset tím keramzitem podsypat, aby nebyla přímo na dně toho květináče. Myslíte, že tedy nesmí být ani ten keramzit vlhký, aby se kolem mohla vypařovat voda azvlhčovat okolí květiny? Ve vodě mi nestojí žádná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 109.168 (?), 23.2.2009 13:37

Taky ji mám a před čtrnácti dny znova vykvetla (asi po půl roce). Velikost je stále stejná a nezvětšuje se - je geneticky kódovaná. Péče je stejná jako o ostatní phalenopsy. Stačí na internetu vyhledat "Phalenopsis".

Aby přežila stačí:

- zalívat teprve až substrát úplně vyschne, vodu která proteče po půlhodince vylít. Nesmí nikdy stát ve vodě! Teď v zimě zalévám jednou týdně.

- jednou za tři neděle až měsíc přihnojit poloviční dávkou(oproti uvedenému dávkování) tekutého hnojiva na pokojovky do zálivky. Nebo použít speciální hnojivo na orchideje.

- v bytě NIKDY nerosit, hrozí hniloba listové růžice! Pokud při zalévání vnikne voda do listové růžice, vysajeme ihned papírovým ubrouskem.

- pokud se rostlina už nevejde do květináče přesadíme ji(spousta návodů jak rostlinu přesadit je na internetu). Průhledné květináče nejsou podmínkou.

- v létě pozor na úpal na jižním okně

Majk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 163.74 (?), 23.2.2009 22:02

Pod keramzit vodu dejte, ale orchidka nesmi stat ve vode.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika