jaká orchidej bude vhodná



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?) 
18.11.2008 21:33, zobrazeno: 123448x
dobrý večer, chci se prosím zeptat jaká orchidej by byla vhodná do bytu kde by se i rosila a dobře ošetřovala..spíše mi jde o náročnost druhů, i méně obvyklých, díky
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 18.11.2008 21:36

Jako orchidej do paneláku mi byla doporučena Orchidej Phalaenopsis, zatím roste.Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 19.11.2008 17:53
ten uz mam, i Cymbidium, takze bych to chtel doplnit jeste nejakou jinou, mel sem tehdy Miltonii a nerostla...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 98.135 (?), 20.11.2008 3:48

Zkusit můžete vpodstatě jakoukoli, některá půjde, jiná jen s obtížemi a jistě se najdou i také, které nepůjdou vůbec. Orchideje rostou po celé planetě Zemi, takže pocházejí často z velice rozdílných klimatických podmínek. Takové Cypripedium má s Phalaenopsis společné to, že to jsou orchideje, ale z pěstitelského hlediska mají společné... ehm, NIC. Univerzální návod na pěstování orchidejí tak nelze dát, to co jedna k smrti nesnáší, to druhá k životu nutně potřebuje.

Zkuste se více rozepsat o podmínkách, v kterých by měli růst, zejména by mě zajímala teplota (jak moc kolísá mezi dnem a nocí, v zimě máte v bytě tak kolik přibližně) a dále světlo (okna na východ, západ, sever či jih).

Podle nároků na teplotu se orchideje z pěstitelského hlediska dělí na tři skupiny. Teplomilné - nevyžadují velké kolísání teplot mezi dnem a nocí, rovněž nepotřebují chladné zimování, vhodná je teplota celoročně nad 16˚C. Ty jsou do vytápěných bytů asi nejvhodnější. Chladnomilné - chtějí velký rozkmit mezi denní a noční teplotou, v zimě tak kolem 10˚C. Těm je venku mnohem lépe než v bytě. A tak nějak mezi stojí tzv. temperované - i ty lze zpravidla v bytě úspěšně pěstovat. Některé mají výraznou klidovou periodu, jiné nikoli. Některé chtějí vyschnutí substrátu, jiné to v lásce nemají (např. právě miltonie). Některé vyžadují úzký rozsah teplot (např rod Dracula), jiné jsou teplotně velmi tolerantní (např rod Restrepia nebo Zygopetalum).

Píšete, že máte Phalaenopsis (teplomilný rod) a Cymbidium (chladnomilný rod). Docela by mě zajímalo, zda Vám to Cymbidium pravidelně v bytě kvete.

Pokud si pořídíte jakoukoli orchidej v hypersupermarketu nebo v květinářství, chybu neuděláte, pokud budete vědět co je to zač, dejte vědět, rád poradím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 20.11.2008 16:43
moc dekuji za kvalitni odpoved, vzhledem k tomu, ze jsem na vesnici a mame rod.dum tak mam cymbidium pres leto venku a pote ho dam na verandu a behem zimy kvete..a phaelenopsis mam doma na vych.strane v koupelne a tam skvele prospiva... Proto bych rad pestoval dalsi druhy, nejlepe preci jen teplomilne nevyzadujici kolisani teplot... dekuji moc
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 99.216 (?), 20.11.2008 19:43

V rodiném domku si můžete troufnout téměř na jakoukoli. Jako společnici k faleňáku do koupelny s východním oknem by se dala doporučit Cattleya a spol (možná bude chtít víc světla a přes léto by ji venku bylo taky fajn, patří do temperované skupiny - toho se ale nebojte) nebo pestrolistý střevíčník (Paphiopedilum  - ten bude možná přes léto chtít míň světla) nebo již zmiňované Zygopetalum (provoní Vám koupelnu). Otázka je, kde své orchideje seženete. V hypersuper je nabídka docela dost omezená, na výstavě orchidejí narazíte na podstatně větší výběr. Zkusit můžete též Oncidium, Vandu (ta bude chtít jižní okno), Calanthe... je toho moc. Nejpočetnější je skupina temperovaných orchidejí. Navíc i v rámci rodu můžete narazit na teplomilné i chladnomilné druhy, nic neobvyklého (typicky např. rod Dendrobium).

Píšete, že miltonie (typuji, že to byla maceškovitá miltonie - tedy správněji chladnomilný rod Miltoniopsis) Vám nešla. Copak se s ní stalo? Asi jste se k ní choval jako k faleňáku, kdežto ona by chtěla být společnicí Vašeho Cymbidia. Zkuste ji třeba znovu, možná budete příjemně překvapen...

V každém případě, pokud někde zahlédnete orchidej, která se Vám líbí, zjistěte si, co je zač, pak bych teprve řešil, zda ji mohu poskytnout to co vyžaduje, pokud nějakou šanci mám, že ano, pak si ji pořídím a uvidím jak půjde. Dopředu se špatně radí, mnohdy vřele doporučená kytka nejde a jindy ta vřele nedoporučovaná jde úplně sama.

Pokud už trochu orchideje znáte, tak asi víte jaké jsou možnosti. Máte zálusk na něco konkrétního?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 20.11.2008 21:36
Miltonie mela nejakou poruchu listu-takove krabateni, tak nevim co to bylo, jinak opravdu Cymbidium i Phalaenopsis kvetou a dari se jim. Vanda se mi moc libi, ale ta porizovaci cena je dost vysoka a pripadny neuspech by dost zamrzel. Paphiopedilum se mi libi, ale zde je zas urcite kamen urazu pri koupi-obvykle tam neni napsano jaky presne druh to je a tudiz se clovek nedozvi zda je chladnomilny ci teplomilny... jinak se mi moc libi zelenokvete orchideje takze mimo Vandy jeste prave zelenokvete me lakaji...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 20.11.2008 21:38
moc dekuji za Vas cas a rady M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 48.80 (?), 21.11.2008 0:49

... takže zelenokvěté. Vezmu to dle nabídky hyperszuperkvětinářství:

Běžně lze v květinářstvích narazit na teplomilnou Dendrobium Sedona (má zelené květy s tmavě vínovým pyskem), péče o ní je v podstatě stejná jako u faleňáků, jako společnice faleňáku ideální. Zelenými květy disponuje i samotný rod Phalaenopsis - takový už asi máte. Dále rod Paphiopedilum, tak u něj lze sehnat jednak křížence se zelenými listy, ty bývají chladnomilnější a dále příbuzenstvo Paphiopedilum Maudiae, ten je teplomilný a poznáte jej tak, že květ je na vysokém stonku a listy jsou mramorované. Vůbec všeobecně Paphiopedila s mramorovanými listy jsou teplomilnější (ale vyjímky se najdou). Pokud Vám nevadí barevné kombinace, jako je například zelená-hnědá-bílá-modrá-růžová-fialová, pak zkuste již zmiňovaná zygopetala, jsou docela běžně k sehnání (i když ne vždy je to rod Zygopetalum, občas jsou to blízce příbuzné hybridní rody Zygopabstia nebo Neopabstopetalum, péče je však stejná - to jen kdyby náhodou, abyste se nelekl jiného názvu). I vandy disponují zelenou, ty však u nás nejsou běžně k mání. Rovněž rod Cymbidium má mezi sebou své zelenokvěté zástupce. A samozřejmě i již zmiňované katleje se mohou též pochlubit zelenokvětými jedinci.

Tím nabídka hypersuperkvětinářství končí. Dál už budete muset hledat jinde, třeba výstavy orchidejí nebo (nejen) české internetové specializované obchody. Tam můžete narazit třeba na:

Už i u nás jsem narazil v nabídce na zelenokvětou příslušnici hybridního rodu Ascocenda (příbuzný s vandami, Ascocentrum x Vanda = Ascocenda). Dále překrásné Epidendrum ciliare (sice bílý pysk, to ale nevadí). I další epidendra disponují zelenou. Co se střevíčníků týče, tak zelenou kromě rodu Paphiopedilum disponuje též rod Phragmipedium, ten je u nás však jen těžko k mání. Na výstavách byste se mohl dále poptat na tyto rody: Brassavola, Brassia, Brassidium, Bulbophylum, Cirrhaea, Coelogyne, Cymbidiella... víc teplomilných mě nenapadá, jistě je jich více (hmmm, všechny rody co mě napadli jsou na B nebo C, hmmm). Skutečnou zelenokvětou perlou mezi orchidejemi je jistě Coelogyne pandurata, kytka to vzácná, citlivá a jen horko těžko k sehnání i v zahraničí a když už, tak za patřičnou sumu.

Ještě poznámka pod čarou: harmonikový růst listů miltonií je nejčastěji způsoben nepravidelnou zálivkou (i když ony takto reagují snad na všechno, co jim není vhod), tyto orchije nemají v lásce vysychání substrátu, substrát je třeba udržovat stále vlhký (ne přemokřený, ne suchý). Pokud se chcete dozvědět něco o vandách a o tom, jak na ně, pročtěte si zdejší diskuzi: Phalaenopsis - jak ustřihnout stvol.

Tož pěkné soužití s orchidejemi přeje Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 48.29 (?), 21.11.2008 16:16
to byla panecku rada:-)poohlednu se a uvidim, jinak cymbidium mam zelene, phalaenopsis zatim ne... zatim jsem ani zadne nevidel-jen zlute, bile a ty odstiny vinovych a ruzovych... jake vy pestujete orchideje, smim-li se zeptat
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika