co mám s orchidejí

magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 72.141 (?)
20.10.2008 1:44

Martino,

jsou-li nově přirůstající listy světle zelené, tenké a snadno ohebné (ne tedy tvrdé) pak to znamená nejspíše nedostatek světla. Postav ji blíže k oknu. Bez dostatku světla nevykvete. Rovněž by mohlo pomoci přenést rostlinu někam, kde je chladněji. Pokud máš v bytě suchý vzduch, pak raději doporučuji nerosit vůbec, většina orchidejí to nemá v lásce, i když Phalaenopsisům je to celkem jedno, ale třeba taková Vanda to nesnese vůbec.

"Já rosení nerada!"
"Já rosení nerada!"
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.235 (?), 17.8.2008 22:10

... děkuji za radu a uklidnění, při rosení se zaměřím na vzdušné kořeny. Orchideování mě popadlo, dnes jsem si koupila do svého orchiderária čtvrtý kousek. Marie

host - 215.120 (?), 3.9.2008 21:55

Dobrý den, potřeboval bych, aby mi někdo poradil, co s mou orchideí, kterou mám krátce - dostal jsem ji jako dar - a bohužel jsme asi po týdnu objevil, že všechny listy jsou posety malými bílými tečkami, které jsou podle mého uvnitř listu. Teček je víc a víc a spojují se ve světlé plochy a na listech se objevují nažloutlá místa, která jsou svrásčelá, nevím, co s tím, rostliny je mi moc líto - kvete a roste ji nový list. Děkuji za radu, Petr

host - 222.89 (?), 18.10.2008 20:02

Dobrý den,

ráda bych se s Vámi poradila. Vlastním 4 dospělé Pha., které mi v průběhu roka 2x kvetly. Teď mám ovšem z každé dopělé rostliny 1 novou (keik?). čím to? Radši bych, aby mi nasazovaly na květ...

starám se o ně myslím dobře - rosím, pravidelně zalévám a hnojím, v zimě dopřávám chladněji, světlé místo...

Díky za radu.

Jana

host - 234.200 (?), 19.10.2008 19:26

Ja bych se taky chtela poradit, mam taky Phalenopsis, 1 kvete uplne normalne, ale ta druha vloni odkvetla a uz nic, jen ji rostou dost rychle listy. Rosim, zalivam malo, hnojim, tak jak se tu pise. Delam neco spatne?   Dekuji Martina

magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 72.141 (?), 20.10.2008 1:44

Martino,

jsou-li nově přirůstající listy světle zelené, tenké a snadno ohebné (ne tedy tvrdé) pak to znamená nejspíše nedostatek světla. Postav ji blíže k oknu. Bez dostatku světla nevykvete. Rovněž by mohlo pomoci přenést rostlinu někam, kde je chladněji. Pokud máš v bytě suchý vzduch, pak raději doporučuji nerosit vůbec, většina orchidejí to nemá v lásce, i když Phalaenopsisům je to celkem jedno, ale třeba taková Vanda to nesnese vůbec.

"Já rosení nerada!"
"Já rosení nerada!"

host - 67.226 (?), 19.10.2008 20:56

Jano i Martino,
zkuste "přinutit" vaše květiny ke kvetením tím, že je umístíte v listopadu až prosinci do chladnějšího místa, je-li ta možnost. Teplota by měla být tak v rozsahu 16-18 stupňů, rozhodně nesmí poklesnout pod 15. Za těchto podmínek je necháte pouze jeden měsíc s obvyklou péči. Potom je zase přeneste do teploty 22-24 stupňů. Zalévat či lépe prolévat je nutno odstátou vodou a v zimě nehnojit.

A když už jsem sem vlezl, podělím se se všemi o jednu svou zkušenost. Leckde se píše, že orchideje špatně snášejí přesazování a běžně se stává, že třeba i rok nekvetou. Poprvé jsem jednu ze svých orchidejí přesazoval v červenci a dnes už si zadělává na květ.

host - 15.226 (?), 13.12.2008 18:59

Ahoj mohl by mi někdo poradit.Mám doma Phaleponis amabilis od léta.V zimě mi teď začali opadávat pomalu květy, a orchidej má hnědý povlak na kořenech mohl by mi někdo poradit co stím nechci něco zanedbat.

Luci

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025