Vysavač listí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
host - 123.252 (?) 
4.9.2009 13:29

Já vysavač listí mám, ale moc ho nevyužívám z jednoho prostého důvodu: vysavač nejlépe funguje, když je spadané listí suché, tudíž lehké, mokré to taky sem tam sebere, ale účinost je dost malá.A to je ten hlavní problém-když je listí na zemi suché, nebo může přes den uschnout, je ho ještě 80% na stromě a vysávání nemá cenu, protože bychom to museli stále opakovat, to má snad smysl pro toho, kdo má pozemek "2x2m", na větší zahradě, když budeme čekat, až všechno listí opadá, je většinou už tak mokré(neboť je přinejmenším už listopad až prosinec) , že to vysát nejde.Moje skušenost je tedy taky taková, že počkám na jaro a přejedu to sekačkou a mám uklizeno.Specielně jabloně drží listy hodně dlouho

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 3.193 (?), 22.9.2009 22:54
Vysavač nedoporučuji, použijte sekačku - buď sběr do koše, nebo mulčování. Vysavač jsem zkusil, sliboval jsem si od něj sběr listí v hůře dostupných částech zahrady. Realita byla ale žalostná, listí bral pouze na plný výkon a jen pod samotnou hubicí. Často jsem musel přejet místo vícekrát. Navíc vysavač není nejlehčí a na plný výkon nepříjemně řve. Listí nebylo nijak výrazně mokré, test jsem provedl odpoledne za slunného podzimního dne, přičemž několik dní předtím nepršelo. Objem sáčku na listí není ani zdaleka porovnatelný s košem sekačky a navíc jej musím nosit v ruce. Když jsem odložil vysavač a zkusil hrábě v místech, kam sekačka nevjede, sebral jsem listí mnohem rychleji než vysavačem. A zbytek zahrady jsem projel sekačkou - mulčování. Listí se úplně rozdrobilo a prakticky zmizelo. Sekačka sebrala nejem čerstvě spadlé listí, ale i dosti ulehnuté, sací efekt měla vyrazně lepší než vysavač - ten ulehnuté listí naprosto nezvládá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 218.251 (?), 16.11.2011 15:09

Se sekačkou pro zběr listí lze jen souhlasit, je to dokonalé. Ale co s listím které napadá do ploch, kde není možné sekajdu použít. Různé záhony, skalky,štěrková, valounová pole, břehy jezírek apod.? Jen pro tento případ bych pořídil vysavač, ale jaký? Elektro nebo motor, hlavně nějaký silný. Kdo máte nějaké zkušenosti poraďte prosím. Moc Vám děkuji   M.K. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ronyx - (15) - 3.246 (?), 11.11.2012 0:56

Zdravím.

Vysavač na listí jsem dlouho považoval za zbytečnost, ale nakonec jsem si ho loni na podzim také pořídil. V akci jsem narazil na elektrický vysavač Shark 2400W bez regulace za 1.000Kč.

Záměr jeho koupě byl původně ale zcela jiný, než na vysávání listí (toto měl být původně jen bonus navíc, pokud by to šlo). Dnes musím říct, že koupě nelituju, osvědčil se jak mnou původně zamýšlenou aplikaci (odsávání pilin od kotoučové pily - inspiraci jsem čerpal z jedné diskuse tuším že dokonce tady), tak i na úklid listí, i když tam má své mouchy.

K použití na úklid listí. Než jsem se s ním naučil, chvilku to trvalo. Luxovat s ním listí jak s vysačem koberec doma je nesmysl. To by na tom člověk prožil mládí. Ale použít ho na vyfoukání listí z míst, kde by jeho vyhrabání dalo neskutečnou práci je super (např. různé keříky, skalka, ale třeba i složený stavební materiál, který se nemusí přerovnávat, aby tam šlo uklidit). Dnes už vím, kde je lepší listí vyfouknout a pak ho třeba shrabat hráběmi a kde se vyplatí ho rovnou vysát. V některých místech jsem třeba zijstil, že je jednodušší než ho hrabat ho nafoukat k drátěnému plotu jako zábraně a tam ho pak vysát. Jde to i s vlhkým listím, ale třeba ve vyšší trávě to není nic moc. Sekačku mám jen malou elektrickou a ta si s mokrým listím moc neporadí. Takže sekačkou poseču a pak listí, které poté spadne jen sfouknu a vysaju (většinou na několikrát - několik dnů po sobě, jak listí postupně osychá). Velikým + je drcení, ale to pořádně funguje jen u opravdu suchého listí (to semi podařilo loni) - hromada rozdrceného listí je o hodně menší než jen shrabaného, na jaře z ní byla jen hromádka hlíny (místo pro uložení je dost vlhké).

Něco málo k negativům k využití na likvidaci listí (z mého pohledu - někdo jiný to může vidět jinak). Sekací ústrojí sestává z plastové vrtulky a mezery, kterou je listí vyfukováno do pytle. Není tam žádná ostrá hrana, takže mokré listí to moc nerozseká, při nasátí většího chumlu listí nebo nějaké slabé větvičky (u mne větvičky z lísky) se to v té mezeře ucpe. To bych ještě bral, problém je to vyčistit (celé těleso vysavače je nerozebíratelné), takže to ucpané tahám ven dlouhou technickou pinzetou otvorem pro připnunutí pytle (práce pro hodně trpělivé). Takže bych doporučoval při koupi koukat na to, aby ta komora měla čistící otvor (např. vysavač z Lidlu to měl řešené odklápěcím víčkem). Nic moc není také vysypávání pytle (zip na spodní části), ale to mají všechny vysavače stejné. To se chystám výhledově odstranit pokusem s hadicí místo pytle, kterou by se rozdrcené listí foukalo např do kolečka (zrychlilo by to práci - cca 3 plné pytle jsou jedno kolečko). 

Snad ještě jeden postřeh - zkoušel jsem tím "vyluxovat" trávu po sečení strunovkou na betonové cestičce - to nejde (vysavač se ucpe). Ale jde to s tím dobře sfoukat na hromádku a tu pak sebrat normálně (je to tak rychlejší než to zametat).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 186.107 (?), 25.11.2012 13:55

za tu cenu 1000 KC sa od toho ani nic cakat neda, treba kupit rozoberatelny. Tie lepsie nad 150 E povysavaju aj mokre listie, ale vsetko je potom zanesene hlinou a blatom, takze neodporucam pokial sa vam to nechce potom rozoberat a dve hodiny cistit.. Listie vyfukat na travnik a travu pokosit. Vysavat len z priestorov kam sa kosacka nedostane - pred pivnicou, na vacsich chodnikoch a pod.. a len suche listie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 64.22 (?), 11.11.2012 20:31
Dobry den. take uvazuji nad nejakym levnym vysavacem listi. Nepotrebuji zadne drceni ani regulaci. Kde je trava seberu listi trakturkem nebo sekackou. Vysavac bych vyuzil pouze v par koutech zahrady kde je kacirek nebo sterk. Odtud listi dostat hrabema je velky problem. Mate nejake doporuceni. Co treba zminovany vysavac z lidlu? Diky za info.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.22 (?), 11.11.2012 20:48
Zaujal me Hecht 3001, 3kw.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 9.22 (?), 21.1.2013 13:12

Dobry den, take resim nakup levneho vysavace listi. Potrebuji ho pouze na mista kde je kacirek nebo sterk (hrabema to nejde). Samozrejme listi v zahrade na trave seberu trakturkem. Zaujal me take HECHT 3001.
Jake mate doporuceni? (nepotreboval bych ani drceni).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika