secí tyčky

host - 176.166 (?)
25.9.2012 20:08

Pane Kunc škoda že jsem na Váš příspěvk narazil až nyní.Přesto po přečtení jsem se hned dal do jejich výroby.Chci Vám tímto poděkovat za opravdu vtipný zlepšováček na přesné setí s možností podsevu a prakticky velmi levného.V jednoduchosti je vlastně genialita.Ještě jedno díky a přeji hodně pěstovatelských úsdpěců Jindra josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Kunc - (6) - 57.46 (?), 31.12.2008 22:21, zobrazeno: 9891x

Již delší dobu používám při setí secí tyčky. Jejich základní výhodou je velmi přesné setí, snadná možnost podsevů a pohodlí při vyklápění semen do řádků. Secí tyčka je v podstatě hranolová lišta o délce cca 80cm s jamkami o průměru asi 10mm které jsou od sebe vzdálené 3cm. Důležitý je hladký povrch jamek který docílíme tak že si zhotovíme hladký trn z ocelové kulatiny stejného průměru jako je jamka a po předvrtání díry pro jamku jej za stálého otáčení na vrtačce vtlačujeme do jamky. Tím jamku zejména v dolní části v podstatě vypálíme a povrch bude pak velmi hladký. Neuvíznou v něm ani semena mrkve či podobných rostlin. Při setí postupujeme tak že si jamky na stolečku v klidu naplníme třeba i pinzetou a pak svazek tyček přeneseme k záhonu. V řádku tyčku jednoduše překlopíme a semena vypadnou. Zůstanou ve velmi přesných roztečích v řádku což velmi usnadní pozdější pletí případně jednocení. Do jamek můžeme semena vkládat v různých kombinacích což je výhodné u podsevů. Tyček mám asi šest. Některé jsou kratší pro lepší využití konců záhonů. Zdraví Kunc

host - 85.105 (?), 1.1.2009 15:16

Váš nápad není nijak nový, používal se již dávno v zahradnictví. Jen je to trochu neobratné na plnění semen a potom i na jejich aplikaci do půdy při větších plochách a např. ve větru.Jinak je to ale levná a jednoduchá pomůcka. Můžete so podívat na lepší a jednoduchý sazeč když si ve vyhledavači zadáte

WOLF-GARTEN Secí strojek multi-star Seat-Master EC-M 

tahle kulatá mašinka zaseje i nejmenší semínko s přesností kterou si nastavíte a za zlomek času.Jen nasypete semínko do zásobníčku, nastavíte dávku a velikost semen a nasadíte na násadu a sazíte.

Kunc - (6) - 57.46 (?), 1.1.2009 16:11

Ano, vím. Tato mašinka má ale jednu drobnou nevýhodu. Musí se otáčet. A to ve velmi měkkém terénu kterým je půda připravená na setí dost dobře nejde. V tom je zase secí tyčka lepší. Zdraví Kunc.

host - 93.203 (?), 6.1.2009 12:21

No osobně, přiklonil bych se raději ke kolečku. Představa jak na záhoně plním secí tyčku pinzetou a pak opatrně přenáším se mi zdá příliš časově náročná a nepraktická. Do kolečkového sazeče vysypu sáček semen, nastavím parametry a vdálenost a jedu. Je to mnohem jednodužší a rychlejší. Kolečko je svým průměrem dost velké a otáčí se i měkké půdě bez problémů.

Jsou i jiné systémy od výsevných pásků po secí strojky na cokoli - jen záleží na ceně a účelnosti vynaložených prostředků.

host - 57.46 (?), 6.1.2009 19:20

Na záhoně se tyčka neplní ale pěkně vsedě u stolečku. S přenášením je menší problém než by se dalo očekávat. Zmíněné mašinky se hodí pro velké záhony se stejnou kulturou a vůbec už se nedají použít pro podsevy. Mám vyzkoušeno prakticky vše včetně zmíněných výsevných pásků. Záleží však na tom jak velkou zahradu máte a jakým způsobem jí vlastně využíváte.Zdraví Kunc. 

host - 60.106 (?), 14.1.2009 19:24

prosim o radu pane kunc jake rozmery secich tycek by jste mi doporucil na vysev kukurice na dvou hektarech

host - 176.166 (?), 25.9.2012 20:08

Pane Kunc škoda že jsem na Váš příspěvk narazil až nyní.Přesto po přečtení jsem se hned dal do jejich výroby.Chci Vám tímto poděkovat za opravdu vtipný zlepšováček na přesné setí s možností podsevu a prakticky velmi levného.V jednoduchosti je vlastně genialita.Ještě jedno díky a přeji hodně pěstovatelských úsdpěců Jindra josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz