kosa

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?)
17.7.2009 17:51
Klepu kosu tak, že opačný konec kosiště zapíchnu v potřebné výšce do oka v plotu, sedím na kozlíku, kosu mám položenou spodní částí na babce a otočenou ostřím od sebe.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 17.7.2009 17:51
Klepu kosu tak, že opačný konec kosiště zapíchnu v potřebné výšce do oka v plotu, sedím na kozlíku, kosu mám položenou spodní částí na babce a otočenou ostřím od sebe.

host - 40.13 (?), 17.7.2009 23:57

No a já zas mám ostří k sobě.Kosu vždy vyndám s kosištěte.Asi jak se to kdo naučí.

host - 227.53 (?), 18.7.2009 9:38
"Kuje nebo naklepává?" Toť otázka. U nás na Moravě se vždycky kulo; když jsem na vojně od kluků z Čech slyšel termín "naklepat", byl jsem velmi překvapen.

host - 54.27 (?), 29.8.2009 11:58

U nás na severní Moravě na Lašsku se nikdy nekulo, odjakživa se naklepávalo.

host - 128.154 (?), 16.2.2010 18:05

Tož to jste tam asi nejací pomýlení u nás na valašsku se kuje

host - 203.61 (?), 18.2.2010 15:31

Naklepávat mě naučil můj pradědeček, když mi bylo asi 9 a po 25 letech jsem to upotřebil až letos a nic jsem nezapomněl. Pročetl jsem celou diskuzi a netušil, že se tu naučím i něco z metalurgie :) Přeji všem sekáčům hodně zdaru

host - 105.248 (?), 15.6.2010 6:27

Přečetl jsem téměř celou diskusi. Velice zajímavé. Jenom potvrzuji, že moje dvacetilietá ruská kosa seká velice pěkně, lépe než rakouská a obě jsou stejně tvrdé.

Zatím jsem nenalezl nikde informace o nastavování kosy. Mám na mysli délku kosiska vzhledem k postavě sekáče a nastavení úhlu plochy kosy vzhledem ke kosisku a zemi.

Když jsem si koupil právě tu rakouskou kosu 70 cm, nechtěla mi zprvu sekat. Potom jse laboroval právě s tím úhlem vzhledem k zemi a nakonec jakž takž seká, není to však ono. Kromě toho mi nechává malé proužky neposekané trávy ve vnitřním oblouku dráhy kosy. Je to jen pár stébel a jen, pokud více zabírám. Vím však, že by to nemělo být, ale nejsem schopen to odstranit.

Poraďte, prosím.

host - 132.85 (?), 22.6.2010 18:23

Délka kosiska je u mojí asi o hlavu menší než já a seká se s ní výborně. Máme i delší, ale za pár minut si zvyknu i na delší. Když máte už takový švih v ruce zažitý, tak sekáte s jakoukoliv kosou. Ostří nesmí řezat do hlíny, tudíž úhel musí být takový aby při sekání bylo ostří kousek nad zemí. Důležité je aby špička ostří byla nakloněna oproti patě ostří asi na tři prsty níž, když opačně postavenou kosou uděláte kývavý pohyb u pevného bodu. Třeba u zdi nebo kdekoliv. Když si myslíte, že máte naklepáno, tak se podívejte na ostří a jestli se tam leskne proužek kovu, tak naklepáno nemáte. Musí to být tak tenké, že se nic neleskne. Pak to seká samo s minimálním broušením brouskem. Moc nesekám cca 1/2 hektaru ročně, ale s dobrou kosou mi nestačí ani křovinořez. O kvalitě strniště ani nemluvě.

host - 136.115 (?), 29.6.2010 14:30

Děkuji vám za odpověď. Poučil jsem se s výškou ostří nad zemí, to jsem nevěděl. Jinak si myslím, že mám všechno dobře - nastavení na kosisku i naklepání. Ruská kosa 90cm mi seká sama a už dvacet let jsem s ní spokojen. Pak jsem si však koupil 70cm rakouskou a tam to není ono a nevím, co s tím. Nevím, zda špičku ostří srazit do vnitřního oblouku oproti patce více u krátké kosy než u té 90cm. Někdy (když více zaberu) mi ta krátká kosa nechá nedoseknutých pár stébel. Myslím si, že fígl bude v tom sražení špičky oproti patce, ale i přes různé zkoušky se mi to zatím nepodařilo odstranit. Jinak i tato krátká kosa seká lehce. Prosím, jestli to někdo víte, poraďte. Dekuji. DF

host - 221.250 (?), 6.7.2010 11:04

Ergnonomické rakouské kosiště se nedá srovnat s jakýmkoliv dostupným v běžných obchodech, podle výšky postavy i typu kosy se dají případně posunout ručky, poprvé mě po kosení nebolela záda a čas kosení jsem stáhl na polovinu! Kosu jsem si nechal poslat již naklepanou, tak aspoň vím jak to má vypadat. T.M. Beskydy

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz