Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Kosa se vždy nasazuje zespodu kosiště, ten "čudlík"-kovový výstupek- slouží k pevnějšímu uchycení. Kosa se pak nekroutí (resp. nesklápí a neotvírá jako nůž). Stačí špicí nože "vyžižlat" do kosiště v místě toho výstupku mělký důlek, cca 0,5-1 cm. Přitažením kosiříku (ten ocelový třmen na uchycení kosy se dvěma šrouby) si kosa sama důlek protlačí přesně dle tvaru trnu. Kosiřík se nasazuje tak, že šrouby jsou zdola, tlačí na kovovou kosu, oblá strana je na horní straně kosiště. Předtím je ovšem potřeba místo důlku správně vyměřit: špička kosy by měla být cca o dlaň blíže než pata. Když opřete kosu kosištěm na zem a poznačíte si kam sahá pata (nejvzdálenější část kosy-těsně u spojení kosy s kosištěm) a pak kosu naklopíte do strany, tak špička kosy musí být o těch 10-20cm blíže zemi než pata. Přesný rozměr závisí na délce kosy a typu trávy. Vlastně by mělo být ostří u špice i u paty opisovat stejný poloměr. U tuhé trávy je kosa poněkud více sevřená (víc skopená) Tady je to hezky zobrazené. Pár detailů včetně vyráběných kosišť doporučuji shlédnout na stránkách tohoto fandy.

Pokud budete otvor pro čep vrtat nebo dlabat, pravděpodobně bude o něco větší než čep a po několika použití kosy se vyžvýká. Nezbude vám pak nic jiného, než jej utěsňovat kousky hadru apod... Rozštípnutí kosiště příliš nehrozí, protože je v tomto místě pevně obepnuté kosiříkem (alespoň mě to naštěstí nikdy nepotkalo..   smiley ).

Kosiště si pořiďte rozhodně dřevěné. Ideální je jasan. Sám jsem zvyklý na "dvoupákové". Bohužel ta dnešní mi nějak nesedí v ruce. Jakmile si na nějaké zvyknete, budete jen těžko přecházet na jiný typ. Nesedne vám v dlani... Je to strašně znát. Na čem se naučíte, to pak musíte používat a nedej bože, když jej zlomíte o nějaký zatlučený kolík v zemí či vyčnívající kus kořene nebo pařízek... Ale pokud jste nikdy nekosil, příliš bych si detaily hlavu nelámal. Časem si to přečtěte znovu a řada věcí bude určitě jasnějších.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika