Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pokud tu recept už je, tak se omlouvám, přečetla jsem jen něco. Jelikož pocházím kousíček od Znojma a naše okurky se takto dělali snad i za mé prababičky, z kuchařky jsem recept vylovila. Má být prý originál z Fruty... Ale! strašně záleží na pár faktorech - druh okurků. Lepší jsou menší asi dámský palec u ruky, dále pak mám vyzkoušenou odrůdu, která píchá jako čert a "bradavičky" na okurcích jsou malé, ale četné (pardon, název nevím, protože semínka vždy dostanu od babičky v obálce, snad Fatima je jim hoodně podobná??). Potom je dost důležitý ocet! Je to k nevíře, ale i blbý druh octu okurky pokazí. A cukerin, to je taky základ...

A teď recept na lák: na asi 5 sklenic si svaříme 1 l vody, až začne vřít přidáme 250 ml octa (my vždy kupovali bzenecký, nijak neochucený), 40 g soli, 75 g cukru krystal a 13 tablet cukerinu. Chvíli povaříme a necháme vychladnout.. Do sterilních skleniček na dno dáváme prvně koření a zeleninu - tj. hořčičné semínko (tím zakryjeme dno), 3 kolečka mrkve, 3 ks celého pepře, 3 ks celého nového koření, kousek bobkového listu, 1 kolečko křenu, kousek cibule, kousek kopru. Na to vše začneme skládat umyté a vykartáčované okurky. Na okurky nahoru opět dáme kousek mrkve, cibule a křenu. Vše zelijeme vychladlým lákem tak, aby byly zatopené všechny okurky. Zavřeme víčkem (používám klasické omnia sklenice, které zavřu pomocí "hlavy" - takového toho kulatého plastového cosi a pořádně se ujistím, že gumička z víčka sedla na sklenici). Sterilizujeme při 80°C asi 20 minut (tato doba na sklenice o objemu 0,7l) (vaříme do doby, až na okurcích bude sem tam flíček, že je uvařeno) (bohužel zavařuju po staru - velký zavařovací hrnec a teploměr, v domácích podmínkách to bude horší). Skleničky vytáhneme, postavíme na zem a na víčka hodíme hadr, který je vyprán ve studené vodě. Během chladnutí hadr několikrát vyměníme...

Většinou se u nás zavařuje tak 150-200 skleniček ročně. Jelikož už teď bydlím ve východních čechách, okurky si vozím od rodičů a kdokoli zatím ochutnal, nejedl prý lepší. Na zkus jsou křupavé, chuť vyvážená a lák často používám např. do bramborového salátu. Ale jak je tu řečeno - každému chutná něco jiného, beru na vědomí, že tyhle okurky jsou sladší a kyselejší než ty bačkory, co prodávají v obchodech.. Sto lidí, sto chutí :)

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika