Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den,

při mulčování velmi záleží na tom, co chcete mulčovat. Rostliny mají rozdílné nároky a mulč, který je vhodný pro jehličnany nemusí být vhodný pro ovocné dřeviny, natož tak pro trvalky. Určitě bych byla opatrná při bezhlavém používání mulčovací kůry. Dnes se pužívá masově a přitom je vhodná jen pro jehličnany a ty druhy okrasných keřů, které preferují kyselou půdu. Při kontaktu se zeminou z ní navíc odebírá dusík (základní hojivo), proto bych ji nepoužívala pod většinu ovocných dřevin. Pro trvalky je naprosto nevhodná - inhibuje jejich růst.

Naopak všestranně použitelným mulčem je sláma. Není ji obtížné sehnat a nevylučuje látky, brzdící růst, ani nemění pH. Postačí udržovat vrstvu vysokou 10 cm, spolehlivě brzdí velkou většinu plevele. Toto je vhodné jak pro trvalky, tak pro dřeviny (i ovocné). Pod dřeviny je navíc velmi výhodné používat posečenou trávu, která zároveň funguje jako hnojivo. Můžete použít i tu jemně nasekanou, jen nedávejte naráz vrstvu vyšší, než 5 cm, jinak začne tráva hnít. Postupně ale můžete navršit vrstvu dle potřeby.

Co se týče mlulčování dubovým listím, tak to je materiál chudý na živiny (především dusík) a chová se proto podobně jako dřevo. Stejně se ještě chovají listy buku a ořešáku (ten ale vylučuje ještě jiné látky). Toto listí může být dobrý mulč pod na živiny nenáročné dřeviny (vč. jehličnanů), ani jej nemusíte drtit (i když se s ním pak možná lépe pracuje). Narozdíl od jiných druhů listí sice nefunguje jako hnojivo, ale určitě nemůžete nic zkazit.

vlasta

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika