Jaký olej na mazani retezu do pily?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
host - 128.84 (?) 
17.8.2008 9:52

Kontroly na olej chodí, ne že ne.Až Tě potkají s AD-čkem v pilce, tak se s toho po...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 234.163 (?), 17.8.2008 10:15
Citace z lesního zákona: Vlastník lesa je povinen chránit les před znečišťujícími látkami unikajícími nebo vznikajícími při jeho hospodářské činnosti. V lese je povinen používat výhradně biologicky odbouratelné oleje k mazání řetězů motorových pil a biologicky odbouratelné hydraulické kapaliny. Při ochraně lesních porostů je povinen dát přednost účinným technologiím šetřícím životní prostředí. No a lesní střáži nebo správě potom stačí jen přičichnout k vaší nádržce a je jim jasné jak dopadne následující laboratorní test. Pravomoci na to mají a s policií spolupracují.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 11.107 (?), 17.8.2008 11:02

Pokud jde o ekologii, nebylo by pro přírodu lepší nejdříve vyřešit úniky provozních kapalin vč. PHM u většiny strojů pracujících v lese, ze kterých to teče někdy po litrech za směnu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 219.77 (?), 30.9.2008 14:00

Mám HQ 40 cca 15 let, tehdy z dovozu z Rakouska, dost drahá, ale jiná možnost nebyla.Do prvního šáhnutí na seřízení otáček-zřejmě špatně-šla jako oheň.Od té doby žádný servis to nedokázal.Olej M 6 AD, pak M 7 ADS ll ap.Stále problémy s otáčkami -vysoké nebo zhasínala za tepla, jindy za studena, výměna těs.karburátoru,2 x svíčka.Žádná změna.Vloni jsem přehodil olej s benzínem-naštěstí to nechytlo-vyčistění a vým.filtrů.Občas vzrostlé stromy na zahradě, v lese větší sušky, později kolem zdrojů vody jsem přešel na Bipol-za 60,pak za 80 kč-zlodějna, zpět na M AD.Nyní na použitý fritovací olej-jen čistý z hora, zatím dva roky bez problémů.Zpočátku jsem ho po odstavení nachal projet motorákem, na zimu jsem to nestihl.Jede dál.Udělala mi už moře práce.Mám tam částečně ztrouchnivělý buk v 8 m3 -cca 90 cm v půměru -jeden řez = jedná nádrž BA + OIL.Tak vypadá řezání s tupým řetězem.Pilníky i vodítko mám, ale naostřit řetěz, aby řezal rovně se mi nedaří.Rovněž každý řetěz, co si nechám naostřit řeže jinak, při reklamaci, že zařezává - máte vyběhanou lištu.Stačilo vyměnit řetěz.Poslední, ten až trhal dřevo, jenže už nevím, kde se který řetěz brousil.

Měl jsem těžaře na poražení a přiblížení až 100letých jehličnanů na pozemku, kde jsou zdroje nejen pitné vody -ta troška se vsákné! EKO oleje -kdo to používá?Špatně mažou! PHM nalévali i rozlévali bez trychtýře i kolem pil.Mandličkou byla pásová pila, obsluha na úpravu délky kmenů-převodový olej, a na mazaní pásových lišt používá naftu.To jsem zjistil až po přetrvávajícím zápachu nafty.Piliny jsem rozvážel po zahradě, do kompostu ap.Pilin tak na menší vlečku.Pálit v kamnech to bude na pár let, zvláště když je to mokré.Kolik té nafty mi zůstalo na pozemku, to opravdu netuším.
A ještě jeden poznatek z mobilní pásové pily.V několika kubících řeziva asi nebude mnoho kusů se stejnou tloušťkou po celé délce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.249 (?), 30.3.2014 5:51

Doufam ze na tom pozemku nepestujes zeleninu! Panove, nez bych si znečistil vlastni pozemek jedovatym olejem, radsi koupim za 250kc 5l kanystr bipolu, nez tam lejt takovej srac jen kvuli tomu abych usetril par desetikorun za sezonu!!! Pokud nekomu pripada ze malo maze - nerekl bych, na suche drevo zvysuji davku oleje a radsi koupim kazdych 5 let novou listu(coz koupim tak jako tak), nez zanést pristim generacim pudu. Mimochodem vite ze jeden litr oleje znečistí až jeden milion litrů vody? Tak to tam dal lejte...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 139.82 (?), 18.8.2008 15:14

Na mazání řetězu pily je samozřejmě nejlepší minerální olej, nejlevněji vychází již v ostatních příspěvcích zmiňovaný M6AD, který lze levně koupit ve většině zemědělských družstev, či podobných provozech (cca 27-30 Kč/l). Biologicky odbouratelný olej je zase lepší pro přírodu, pro pilu už ne tolik - jednak nemá takovou mazací schopnost, jednak je to olej "vysychavý", který při nepravidelném používání pily zalepí všechno, s čím přijde do styku (hlavně čerpadlo a mazací kanálek). S kontrolami to není tak zlé, mnoho dřevorubců biologicky odbouratelný olej nepoužívá, ač by dle zákona měli - kdyby kontroly byly přísné, asi by ho používali všichni. Při řezání s použitím minerálního oleje je ekologická "stopa" dle mého názoru zanedbatelná, spíše si myslím, že jde o nebezpečí většího úniku při nalévání oleje do pily a při podobných manipulacích

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 169.35 (?), 18.8.2008 17:03

Dřevorubci by ekologický olej používali ale to by nesměl být tak zlodějsky drahý a při těch mizerných cenách/díky cenové politice LČR/ co jim firmy za těžbu platí by vydělávali jen na tento ekoolej, který akorát ničí řeznou část motorové pily.Při používání ekooleje se řetěz neúměrně vytahuje a uvolňují se hoblovací články.Vím to z vlastní desetileté praxe, nejlepší je M6AD.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 18.8.2008 17:10

Toto je jeden z hlavních důvodů - cena a potom problémy s údržbou pil. Ale mě zaujal Váš důvod - cena, přitom jste profesionál. To je tedy takový rozdíl u nás a v SR ve výdělku? To uváděl jeden XY, že vydělá 50.000,-Sk měsíčně?  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 169.35 (?), 18.8.2008 17:28

S prací v lese jsem skončil už před dvěma lety.V roce 1995 když jsem začínal, firmy platily v mýtní těžbě cca 100 kč za 1m3 dřeva.Před dvěma lety když jsem to vzdal tak byla cena 90 kč, kde je inflace, cena benzínu, cena pil, cena náhradních dílů?V této době se dalo za příznivých klimatických podmínek vydělat i 40000 kč fakturačních více už jenom při práci v koplexní četě s traktorem nebo lanovkou.Pokud někdo tvrdí že dnes vydělá 50000 tak tak má asi v lese maringotku a dělá od nevidím do nevidím.U nás platí LČR firmám za těžbu, přiblížení a manipulaci tak si můžete spočítat kolik Kč zbyde pro těžaře.Cca 60 Kč a na ty ješte čeká 75 dní, to je doba splatnosti faktury.Nechal jsem radši zaměstnat za 20000 Kč čistého.Do lesa chodím jen pro dříví na topení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 169.35 (?), 18.8.2008 17:31

Zapomněl jsem napsat že LČR platí firmám za těžbu, přiblížení a manipulaci 360 kč za 1m3.Tolik pro doplnění, omlouvám se za chybu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika