Dolmar PS-35C X Husqvarna 236 X Solo 643IP

host - 140.103 (?) 
21.3.2014 5:04

Všimněte si dotazu na 350C dotaz nebyl :-). Názor profesionála který několik let používal Stihlku 211 a vyměnil ji za PS35C je názor který pro mne má váhu, svůj názor na nej hobby mám již dávno, jelikož jsem si 2 nejvýkonější hobby pořídil (643ip - CS45EL) po dvou letech používání obou mám jasno i když moderní pila mi nabídne pár pozitivních udělátek jako odlehčený start, napínák z boku, lepší akceleraci a tabulkově menší vibrace, nevyváží to u hobby léty vyladěnou spolehlivost a kvalitní konstrukci japonce (v praxi vibrace, spotřeba, špinivost filtru i kouřivost u novinky - stejné, větší, drasticky větší a větší). Z D-testu a vlastní zkušennosti s napínáním Stihl a Dolmaru zase vím, že pokud bych měl doporučit volbu klasiky "dvou matek" nebo beznářaďovky na jednom šteftu volím 100% klasiku. Jelikož používám aspen proto emise (podle vás držení kroku o několik let zpět) je podle mého jistota bezproblémového mazání a chodu motoru, kde uškrcením přísunu benzínu a nacpáním síťky do výfuku akorát zvýším riziko zadření a zvýším zahřívání výfuku kde pak následně nemusím nalepovat pod výfuk (Dolmar) nebo nad výfuk (Solo) tepelné zrcadlo z alobalu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 39.41 (?), 21.3.2014 6:50

Z D testu víte:-), hliníková fólie je pro Vás noční můra a Vaše několikrát změněné hodnocení 643 a pod je známé. Všimněte si na zastaralé japonce a jejich klony ch zde dotaz nebyl. 350C je dotazu rozhodně blíž, než hitachi a pod. K dotazu PS-35 C filtr je plstěný, vzhledem k účelu použití pily.

host - 72.149 (?), 20.3.2014 13:36

Mě nemusíte přesvědčovat o důležitosti vyšších otáček, o tom řeč nebyla. Otáčky jsou jeden z parametrů charakteristiky motoru- ta předurčuje pilu pro druh práce. Měby zajímalo co to je ten specifický hřídel (který snad umožní ten lepší přenos výkonu?). O konstrukcích motorů mě také nemusíte přesvědčovat, v tom se myslím trochu vyznám a vím jak je náročné zvolit kompromisy mezi jednotlivými parametry. Já jen upozorňuji na to, že test, kde se vezme kulatina a řeže vybranými pilami nic nevypovídá, protože vím, že když se vezme jiný průměr dostanu jiné pořadí. Zase nejde o to řezat je slabé, nebo tlusté špalky, ale uo jejich poměr v běžném využití pily charakteru farm, hobby a p. S tím upínáním lišty na PS35 v D- testu, to nechápu, jak s tím zacházeli. Je to jednoduché a funkční. Tak já nevím. S větším špiněním filtru u PS, to je pravda.  Pokud v testu měří skutečné parametry- výkon, Ot. max. výkonu, hluk, spotřebu, funkci brzdy, emise, tak to něco vypovídá. Hůř už se objektivně vyhodnocuje zpracování, to je něco jako umělecký dojem.

FO

Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 20.3.2014 20:03

To jsem si také myslel, že PS 35,nebo PS 350 jsou hobby pily.

Cituji z katalogu Dolmar 2012 :  "Základní řada farmářských pil- PS-350 SC a PS-420 SC. tyto pily se vyznačují jednoduchým ovládáním, velmi příjemnou obsluhou a výbavou, která se standartně používá u profesionálních pil.

host - 37.17 (?), 20.3.2014 20:36
35 C a 350 C jsou jiné pily. 00 je hobby, 000 je farm, 0000 je profi.

Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 20.3.2014 23:17

To vím, ale nenapadlo by mě, že mají farmářku kolem 35 cm3

Ještě bych se chtěl zeptat, z jakého materiálu má PS-35ka vzduchový filtr.

host - 177.126 (?), 21.3.2014 9:47

Upřímně nevím, proč tady všichni v této kategorii pil řeší materiálové provedení karteru atd. Téměř deset let mám Jonsered 2145 s plastovým karterem, plastovou přední rukojetí... pila byla používaná mnohem intenzivněji a ve vyšší zátěži než na jakou byla používaná. Dělám údržbu zeleně a palivové dřevo. Jednou při sevření jsem dokonce ohnul ovládání plynu... jediná součástka která se za tu dobu měnila. Naprosto bezproblémová pila. Na řezání paliva na zahradě má materiálové provedení opravdu minimální vliv...

Jako mnohem podstatnější otázka se mi jeví ten materiál vzduchového filtru. Molitan, nedejbože papír bych u pily opravdu nechtěl. 

host - 140.103 (?), 21.3.2014 11:12

Provedení filtru a materiál je určitě důležité hledisko, ale je tu jedno velké ALE... 

Zatímco na Solo 643ip je 2mm tlustý filc ve spod a 1cm molitan umístěn na něm měla by filtrace fungovat celkem dobře, bohužel prach se dostává až do sání a za ty dva roky jsem Solo čistil asi 30x.

Husqvarna (Jonsered) /435,440/445/ se svým air-injektor předčištěním má moderní nylonový filtr a za 2 roky jsem filtr čistil 2x vyperu v horké jarové vodě nechám oschnout a paráda zas jak nový, sání OK.

Stihl 180 má tluštější filc cca 4mm a čištění za 2 roky 1x,  horší je, že špína a prach je zažraný, takže by to chtělo výměnu za nový, sání OK.

Hitachi (papírový v plastové kleci) za dva roky filtr pořád skoro jak nový v sání ani smítko, takže odhadem tak jeden filtr na 6let a pak výměna.

K vašemu Jonseredu, jsou to výborné pilky a materiál by ani nevadil, ale zradilo mne u této pilky mazání, čerpadlo je slabší místo, nebýt této nectnosti, kde se čerpadlo unavilo a gumička co těsní výtok s lištou se vymačkala, neměl bych problém, pokud někdo nechce trhat normy kvalitní plast absolutně nevadí v tom máte pravdu, při přetížení už ano, rožhavené ložiska v plastu časem prostě povolí, řezat 2 hodiny v kuse bez vypnutí nějaké silné klády na to pila není stavěná.

To Jura: Dtest + vlastní zkušenost, napínání mám na elektrice a akučce obojí stojí za houby na Husqvarně je to nejlepší, ale proti matkám taky žádná výhra.

host - 33.167 (?), 21.3.2014 13:43
Na řadě jon/hq válec na plastovou skříň jsem opravoval těsnost, kombi gufera, proto řeším kvalitní uložení a konstrukci, protože není problém tyto pily přetížit a přehřát. Kovová skříň daleko lépe odvádí teplo a je teplotně stabilní. D/ I testy jsou pro..m

Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 209.12 (?), 22.3.2014 22:56

Děkuji panu xxx.39.41 za užitečný odkaz na pily Dolmar.

Ještě by mě zajímalo, jak je spolehlivé startování s pomocnou pružinou u Dolmaru a jak dlouho vydrží. Ptám se kvůli špatné zkušenosti s pomocnou startovací pružinou Smart-start u křovinořezu Husq. H-335 Rx, kde jsem měnil tři a nakonec jsem koupil nové startování a startuji bez pružiny tzv. "natvrdo". Díky R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz