Dolmar / makita 2130 / 2135 /... olejove cerpadlo



host - 110.119 (?) 
2.3.2016 0:23, zobrazeno: 4127x

zdravim forum!

mam uz nejaky patek elektrickou retezovku dolmar es 2135, s podelnym motorem. mam dojem, ze uz od zacatku nejak blbe (malo) maze. obcas je retez mirne mastny, ale krupeje jako na benzin.pilach, nebo dokonce na spalku "striknuta" cara se nekonaji. biohnus jsem tam nikdy nelil, jen jsem pri koupi pile "dopral" mineralni olej Divinol na listy, lec ten se mi pak zdal prilis husty. je mozny, ze se cerpadlo zalepilo? nebo je neco od zacatku spatne nastelovano?

diky za rady!

jakub

p.s.

reze a drzi se paradne, jen snad rozmer retezu je nestastny. dokupoval jsem retez stihl, oproti originalu nebe a dudy, ale udajne v tomhle rozmeru neexistuje s hranatymi zuby. doporucite jiny retez, nebo listu? hranace mi na tesarinu vyhovuji nejvic.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 136.63 (?), 2.3.2016 7:12

Zdravím Jakube, takto lze těžko posoudit stav mazání Vaší pily. Odneste jí do servisu a oni se na to podívají. Zalepení čerpadla to zřejmě nebude, buď nějaká závada technického rázu, nebo něco podobného. Je tam pístkové olejové čerpadlo poháněné excentrem. Stává se, že se oko excentru roztrhne. Rzebrat, zkontrolovat. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 46.89 (?), 2.3.2016 7:31
Odpověděl jste si sám. Chtělo se stavit v servisu, hned se zárukou, pila musí mazat od začátku správně. Jinak je mazání jednoduché a spolehlivé. Výjimku tvoří nekvalitní oleje a biooleje. Zvýší zátěž čerpadla a vznikají různé problémy a závady. Řetěz 3/8 1,3 mm se hranatý nevyrábí, nebo jsem se se s takovým nesetkal. Hranatý je pro tesaře vhodnější, dělá řez jako katr. Podívejte se na mazací otvor v pile, na který dosedá lišta. Je tam krytka a když se na ní usadí gelový olej, tak olej nemůž esprávně protékat. S tímto můze souviset vytékání oleje mimo lištu na spodní části pily u kontrolky stavu oleje. Někdy pomůže propláchnutí zředěným olejem s benzínem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.223 (?), 2.3.2016 21:53

Hranaté 1,3 sú úplne bežné reťaze u STIHL už niekoľko rokov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 110.119 (?), 3.3.2016 0:36

Asi jsem dotaz trochu spatne naformuloval. Mel jsme na mysli spis jestli cerpadlo teto pily neni obzvlaste nachylne a zname k nejake specificke poruse. Napr.ze se casto ulamuje hridelka, neco prokluzuje, atd.

Dovolim si odbocku. Mam stihl ms 361 a v parnu se mi pri rezani sucheho, trouchniveho dubu zdalo, ze maximalni nastaveni mazani je malo. Na myslim arborist foru bylo podobnych stesku vicero, navrhovali vymenu dvou drobnych dilu cerpadla za ty z ms 380. dal jsem to udelat do servisu, z cislama dilu z fora. Udajne prislo neco uplne jinyho, nenamontovatelnyho. Jeste byl servisman fajn, ze si dily nechal k budoucimu pouziti a poslal me kamsi, at neresim kraviny.
Stihl mu dal v podstate za pravdu, pri pouziti jejich list a retezu pry neni problem. Ja dam radsi par korun navic za olej, nez listu horkou a skoro suchou. Toto tedy zustalo nedoresene a dolmar mi prisel podobny. Maze, ale malo. Kdyby nemazal vubec, tak by byl davno v servisu. Jelikoz ji pouzivam jen malokdy (jen na presne tesar.spoje), tak jsem se tim tolik nezabyval.

Nechci znit nevdecne, ale chytra rada o dani do servisu problem nikam neposouva. Vzhledem k ne zrovna dobre zkusenosti z podobnym servisovanim stihlky to vidim az jako posledni moznost (dostupnost servisu dolmar je taky parada).
Vytlacny otvor i listu jsem zkontroloval jako prvni. Husty olej jsem vymenil za mineralni hydrauliku. Ten puvodni nebyl zrovna levny, byl mineralni a urceny pro mazani list. Na ostatnich pilach pouzivam venku bio a na konci sichty proplachuju mineralem, v teto ale nic nez mineral nikdy nebylo. Jak jsem si odpovedel sam nevim, do dotazu jsem psal svy stavajici dojmy a domenky.

K retezum> lista je znacena 7Z dolmar. Je to 3/8mina, šlic 1,1mm, takze me nedojima, ze se vyrabi hranaty v 1,3ce. V katalogu hledat umim, ale info, ze to Stihl v tomto rozmeru nedela jsem dostal primo v jejich autoriz.servisu, proto jsem o tom nepochyboval. Jak reze hranaty rezez opravdu vim, dekuju za pouceni. Ke katru bych to teda neprirovnal.

Proto jsem prosil o tipy na dve mozne reseni, bud na stavajici listu retez jineho vyrobce. Napr. Oregon udajne v tomto rozmeru dela hranace, ale v jejich řadach a znacenich mam hokej.
Nebo idelane bych rad jinou vhodnou listu, na ktery by pasovali Stihlacky hranaty retezy (podobny tloustky, jako original dolmar).

diky moc!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 48.171 (?), 3.3.2016 7:41
Nevím jak Vy, já si v záruce vyzkouším, jestli je vše, jak má být. Více si stěžovali, že maže moc. Záleží na způsobu práce, oleji, ostrosti řetězu. Hranatý 3/8 1,3 mm mi posledně ve Stihlu nenabídli, ale zeptám se a případně koupím. Jako katr povrch řezu. Kulatý dělá vlnkovaný řez na dřevě. Lišta 3/8 1,3 mm je součástí výbavy pily, Vy máte šlic 1,1mm? a stačí dle délky nechat udělat řetěz. Lištu používám Oregon se 3 nýty na vrcholu, vydrží mnohem víc, než s 1 nýtem, zase je na vrcholu užší. Propláchněte mazání benzínem s olejem, nechat běžet naprázdno a kontrolovat množství vytékaného oleje z otvoru mazání.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika