Svatojánci

host - 45.106 (?)
25.6.2010 15:05

Omluva- nezpozorovala. noela.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 49.39 (?), 29.6.2010 14:30

Jí taky nejsem přes kosu odborník jako staří sekáči, mám to "okousané" a není to jako ze žurnálu. Ale je to příjemná práce, neřve mi u toho motor a můžu si to dělat kdy chci a nikoho neruším.

Zkuste to taky.

A víc práce s tím skoro taky není, když vezmete v úvahu, že sekačkou byste to jezdil za tu dobu několikrát... Člověk si procvičí zase jiné svaly, zdravě se zpotí a pak mu u toho o to víc chutná pivo...

Josef.

host - 49.39 (?), 1.7.2010 13:11

Včera se jich zase rojilo plno! Poslední jednotlivci okolo 1/2 12.

A přede dvěma dny se rojila ještě stanice ISS - to byla ale pořádná světluška! Upozorňovali na ni v televizních novinách a tak jsem si na ni počkal.

Josef.

host - 45.106 (?), 25.6.2010 15:02

Milý Josefe, já bych svatojánky pozorovala, až bych brečela. Jenže nejsou. Naposledy jsem je viděla v dětství u babičky na Šumavě a v časné dospělosti :-) v Predejane (býv.Jugoška), pod horami. Tam jsou tak velcí, že vypadali jako létající svítící kuličky na cvrnkání.Tak je to.

V Praze jsem je za x let nespozorovala taky a tady, pod českými horami, je chladno. Ačkoliv včera bylo(poprvé letos) ještě ve 23.00hod. kolem 17st. Snad že by to bylo tou Svatojánskou nocí? Tak na ty krasavečky mrkněte i za mě, ano? Prosím. noela.

host - 45.106 (?), 25.6.2010 15:05

Omluva- nezpozorovala. noela.

host - 49.39 (?), 25.6.2010 16:15

Teď je ta správná doba a na dřívějším vláknu "světlušky" přesunutém do chovatelské sekce se někdo z Prahy v uplynulých letech zmiňoval, že jsou ve Stromovce (myslím, že spíše v odlehlejších a vlhčích částech, kde se tráva méně seká) anebo v oboře Hvězda.

Nevím, odkud v Praze jste, ale jistě budou v Praze i na jiných místech - někde kolem Berounky, Vltavy, Botiče... - na vlhčích a nepříliš často sekaných plochách, na okrajích lesů a parků apod. Nyní o víkendu vyrazte na procházky: přes den si omrkněte terén a vytipujte ta správná místa, večer tam vyrazte za světýlky.

Veledůležitý je správný čas pozorování: začínají létat za velmi hustého šera - cca okolo 22,15 a končí se svícením téměř za tmy - po 23. hodině. Dříve anebo později je nemá cenu vyhlížet.

Josef.

host - 45.106 (?), 25.6.2010 23:56

Josefe, v Pražském obvodě č.9 bych věděla kam za nimi, ale sama bych se do rozlehlého zámeckého parku před i po 23.hod. nevydala.

A pod horami, blízko Pece p.Sněžkou jsem je v srpnu neviděla. (To už asi na ně bylo pozdě).Tam se sama nebojím nikam. Ani spát venku. Letos mi snad vyjde lepší (červencové) období na courání se v kopcích při okrajích lesů. Tak držte palce. Díky za podrobnou informaci.noela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz