Žloutnutí listí na mladé meruňce

host - 91.196 (?)
21.5.2024 13:01

Podepisuju, především poslední větu-tu dvakrátcheeky! A s přehnanou zálivkou u meruňky pozor, obecně-uvědomte si, že voda ve velkém množství mj.splachuje živiny, které okolo ní jsou-ať už přirozeně, či Vámi dodané mimo momentální dosah stromkuenlightened, takže přiměřeně, přiměřeněwink, SPCH.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 136.4 (?), 21.5.2024 10:39, zobrazeno: 1040x

Dobrý den, prosím o radu. Na mladé meruňce začaly některé listy žloutnout. Proti spále byla řádně dvakrát postříkána. Nevím co jí chybí - zaléváme. Má málo vody nebo je přelitá?? Uvažuji jestli nemá málo železa - postříkat zelenou skalicí?  V zimě manžel zahradu oštřoval nehašeným vápnem proti mechu - pod meruňku také trochu poprášil?? 

Mrzelo by nás aby odešla / má již první plody. 

Děkujeme za rady. 

poškozené listy mladé meruňky

host - 136.4 (?), 21.5.2024 10:45

Omlouvám se za zmatené vkládání, ale nepodařilo se mi vložit více fotok 

host - 153.92 (?), 21.5.2024 10:50

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala, nikoli meruňku. ;) Chcete vidět, jak vypadají moje meruňky? Raději ne. :) Být na vašem místě, vůbec neřeším nažloutlý flíček na 2 listech, a neplánuji na ni hned plácat vše, co mě zrovna napadne. Jednouduše bych ji nechal v klidu, a pokud se nic zásadního nezmění, až do jara ji neřešil. Maximálně ošetřil proti mšicím, objevily-li by se.

host - 16.236 (?), 21.5.2024 11:53

Pravděpodobně jsou za tím mšice. Podívejte se také na opačnou strany listů, jestli tam ještě nejsou.

host - 212.219 (?), 21.5.2024 12:00

Ty fleky vypadají možná na šarku. Co je to za odrůdu a kde a kdy byla koupená? MH

host - 136.4 (?), 21.5.2024 12:26

Odrůda Harlayne - koupeno školka - Stromky Uherský Ostroh.

host - 154.177 (?), 21.5.2024 12:49

Šarka se takovými skvrnami neprojevuje. Poškození mšicemi by se projevilo i tvarovou deformací listu, nejen změnou barvy. Podle mě půjde o abiotickou poruchu - mrazové poškození na vrcholku rašícího výhonu, chvilkový problém ve výživě, nebo kombinace obého. Jak jsem psal, nechal bych to tak, postřik nejspíš nijak nepomůže, naopak může uškodit, protože nepoznáte, zda skutečně nějaký prvek schází (a nebo přebývá). A uvidíte po nějaké době, zda další listy, pokud bude růst pokračovat, už budou v pořádku. Přílišná péče způsobí často větší škody...

host - 91.196 (?), 21.5.2024 13:01

Podepisuju, především poslední větu-tu dvakrátcheeky! A s přehnanou zálivkou u meruňky pozor, obecně-uvědomte si, že voda ve velkém množství mj.splachuje živiny, které okolo ní jsou-ať už přirozeně, či Vámi dodané mimo momentální dosah stromkuenlightened, takže přiměřeně, přiměřeněwink, SPCH.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz