Stoletá mrazová pohroma 23.4. 2024

host - 137.249 (?) 
3.5.2024 10:21

Samozřejmě, souhlas. Mnoho pojišťoven révu a většinu ovoce proti mrazům pojišťuje, takže jejich problém, že se na to vysrali. Navíc by to bylo dost nefér (a hlavně do budoucna demotivující se pojišťovat) vůči těm, co pojištěni byli.

Navíc tyto problémy s počasím jsou v posledních desetiletích čím dál častější, a je nesmyslné, aby si tu pár tisíc sadařů hrálo na pěstování ovoce, které je jednak zadotované z našich peněz, a navíc většinou ani nedopadne, a my jim na tu hru přispívali. Rozumné je s touto vysoce ztrátovou hrou skončit a nechat jej pěstovat tam, kde takové extrémy nehrozí.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 91.196 (?), 3.5.2024 12:39

Naříkají, že nemají chleba? Tak ať jí koláče!? Jsem rád, že se pěstováním neživím, že to mám jen jako hobby. Že se má pěstovat jen tam, kde se takovému mrazovému tornádu nedojde? A to je, prosím kde? Vždyť ani tady od r.1929 nic tak fatálního nebylo! Opravdu se většina lidí pojišťuje na násobky dosud známých škod? SPCH

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.142 (?), 3.5.2024 18:02

I když sem politika nepatří, tak mi tohle nedá. To je naprosto dokonalá demagogie v krystalicky čisté (špinavé) podobě. Nic lepšího = horšího vymyslet nelze.

host - 248.202 (?), 3.5.2024 19:23

Tohle jsem nepsala já, tak útočite špatným směrem. Nejdřív si máte ověřit, koho peskujete. wink Lída 

host - 248.202 (?), 3.5.2024 20:15

Pardon, to patřilo jinam - psala jsem z mobilu a přeskočilo to, omlouvám se.   Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 11.5.2024 8:09

Navážu na příspěvky pánů MiloseK a 137.249 prohlášením pana Lukáše Kovandy, že kompenzace ztrát ovocnářů je nebezpečný precedens. Podobně bychom mohli z peněz daňových poplatníků hradit například ztráty vlekařů, protože v zimě nenasněží. Stále usměvavý Tomáš Prouza dodal, že předseda Ludvík "brečí", že letos nebude na trhu české ovoce, jen aby dostal od státu, co nejvíc peněz, ale pokud tato situace nastane, my dovezeme ovoce klidně i z Nového Zélandu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 237.253 (?), 27.5.2024 17:36

Opadaly i poslední plody Goldrichu, takže u mě se zapíše rok 2024 jako mrtvá meruňková sezóna. Všude pusto, jen vítr prohání listí v prázdných korunách.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.142 (?), 27.5.2024 19:00

Jsme na tom líp, u dcery v PU zůstala na stromě jedna a zatím pořád roste. Snad Leskora.

host - 81.144 (?), 28.5.2024 10:30
Po tom co moje stromy meruní letos přečkaly všechny ty "atentáty", i když v žádném případě ne bez úhony.A bez zanechaných následků pro další roky pěstování. Mám ovoce dokonce ve výšce cca. 50 centimetrů nad zemí u ohlých větví. Z toho důvodu jsem ustoupil u měruněk od pěstování vysokých stromů. Teplo z ohně to těch výšin špatně dosáhne a bez ohně plůdky a plody stejně pomrznou. Takže na několika stromech by to pořád ještě chtělo porobírku už po hodně důkladné probírce, ale to jen díky tomu, že jsou "uzené" na trnkovém dřevě a vytrhaných pařezech, po uhynulých stromech švestek. Biegler

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 28.5.2024 18:08

Tak probírka meruněk mně, pane Bieglere, rozhodně nehrozí. Vydrželo těch pět drobných plodů na roubu Apridelice, které nespadly a nyní se tváří jako dozrávající. Stojí psáno, že by tato odrůda měla dozrávat v podmínkách jižní Francie na přelomu června a července, takže u nás tak o čtrnáct dní později. Meruňky ale díky posunu vegetace již vybarvují. Na Vysočině v 600 metrech unikly zkáze jabloně, které v době mrazů teprve kvetly, takže je na nich jablek dost. Tady v Pardubicích jsou některé z nich působením mrazu zajímavě "vyfešákované". Rubinoly zmrzly zcela.  Zajímala by mě statistika kolikrát za posledních deset let byly na Vysočině švestky. Minulý rok zmrzly a letos taky. Poučení z "krizového vývoje" roku 2024 je nikoliv "nestahovat kalhoty", ale že i poměrně velké plody meruněk mohou zmrznout i při relativně malém poklesu teplot na -2°C až.-3°C, který je jinak v době kvetení meruněk poměrně neškodný. Ještě zůstalo na živu jedno Farclo a jedno snad falešné Fardao.

Apridelice ????
Apridelice ????
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty