Trochu bych doplnil informaci o francouzském středomoří, protože jsem tam v "zimě" strávil delší dobu. Skutečně tam u moře nemrzne a brzy se budou sklízet citróny a pomeranče. Viděl jsem tam zimovat i plameňáky. Člověk by neřekl, že o sto kilometrů severněji se dají pořádat zimní olympijské hry. Ale k meruňkám. Zima není pro rannost odrůdy moc důležitá. Důležité je datum květu. Pokud meruňky vykvetou v únoru, polovina května je u Tsunami reálná doba zrání. V Bulharsku (pro zajímavost) bude příští týden nejmrazivější za celý rok (až kolem minus 20 st.), ale v únoru už tu meruňky pokvetou docela běžně. Takže dozrávání může být srovnatelné s Cote d Azure.
Ještě snad jeden paradox. V Kalifornii sadaři počítají hodiny, kdy jsou teploty nižší než +7st. Některé odrůdy broskvoní potřebují 500 hodin, jiné ještě mnohem více. Pokud je nemají, nepokvetou. Pupeny se nediferencují.
U nás máme tedy jiné starosti.