Poškození květních pupenů meruněk mrazem

host - 213.87 (?)
7.4.2025 22:02

Champion do meruněk už nepoužívám, i když jsem ho před lety zkusil do plného květu, ale taky jsem neporovnával. Stačilo by příště jednu malou větev zakrýt, aby zůstala nepostříkaná pro porovnání. 

Kolik jste napočítal ztráty v % a čidlo bylo přímo v koruně? V tabulce je -2.8°C... 10% poškození, pokud nenajdete nic poškozeného, tak Champion asi účinkoval.

Díky, ještě doufám že do středy oblaka přibudou, GEM vyhrožuje -4°C, topit se mi vůbec nechce, bude navíc po dešti mokro, průser je, že pár odrůd vymrzlo v pupenech narašené v únorových holomrazech a mají už teď 90% probírku, takže není rezerva na další probírkování. Nejhůř dopadnul Wondercot, vymrzlo v pupenech snad všechno. Leskora naopak v pupenech držák největší, stejně jako maďarské typy. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.87 (?), 7.4.2025 22:02

Champion do meruněk už nepoužívám, i když jsem ho před lety zkusil do plného květu, ale taky jsem neporovnával. Stačilo by příště jednu malou větev zakrýt, aby zůstala nepostříkaná pro porovnání. 

Kolik jste napočítal ztráty v % a čidlo bylo přímo v koruně? V tabulce je -2.8°C... 10% poškození, pokud nenajdete nic poškozeného, tak Champion asi účinkoval.

Díky, ještě doufám že do středy oblaka přibudou, GEM vyhrožuje -4°C, topit se mi vůbec nechce, bude navíc po dešti mokro, průser je, že pár odrůd vymrzlo v pupenech narašené v únorových holomrazech a mají už teď 90% probírku, takže není rezerva na další probírkování. Nejhůř dopadnul Wondercot, vymrzlo v pupenech snad všechno. Leskora naopak v pupenech držák největší, stejně jako maďarské typy. MH

host - 140.157 (?), 7.4.2025 23:26
Asi myslíte v tabulce fázi F... pak mohu sloužit loňskou zkušeností, kdy v plném květu Leskora -5 s Championem dala s minimálním poškozením. Teď je poškozená podobně při vyšší teplotě, ale řekl bych, že se začíná blížit Géčku. Čidlo je umístené ve 2 metrech v koruně. Marek.

host - 189.109 (?), 8.4.2025 7:50

Moje meruňky v květu daly -5 °C i bez Championu. Nemyslím si, že by měl nějaký postřehnutelný účinek. Po pravdě ho pokládám pouze za sadařovo placebo. Zkoušel už někdo reálně jeho účinnost, tj. polovinu stromu postříkat a polovinu ne?

host - 123.20 (?), 8.4.2025 8:12

PzP: EO kvitol uz 5 dni pred Madarskou, takze ma uz tiez zelene plody ako Madarska, aj podobnej velkosti. Myslel som to tak, ze porovnam ako mraz -2 sejmul plody bez ochrany proti stromu s ochranou:) EO som nasiel hodeny v kute v zahradkarstve, pytal som sa preco tam je? Odpoved bola ideme ho vyhodit, iba preto som sa nad nim zlutoval - darovali ho k nakupu, zahrada je velka, miesto je, len chut robit aby bola :D Co ma tesi, ze vsetky 3 postreky proti moni sa podarilo tak super vystihnut, ze je problem najst vobec uschnutu vetvicku.  MB.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10596) - 70.240 (?), 8.4.2025 9:08

Zdravím, pane MB. Tady je stále sucho, takže monilie nemá dobré podmínky, ale časem se možná nějaká objeví. To samé s mrazem, nic co by stálo za řeč. EO roste dost topolovitě, takže mi nepřekáží. Kvetl celkem dost a o něco dříve než VP. Chuťově zajímavejší než EO je Orangered. Maďarskou nemám, jen roub Maďarské nejlepší.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2259) - 168.103 (?), 8.4.2025 10:11

Asi nezkoušel. Při postřiku asi nejde dost dobře hodnověrně postříkat jen část a druhou ne. A když už člověk drží postřikovač s roztokem v ruce, tak je jednodušší stříknout strom celý, co kdyby to vyšlo, tak bude úroda z celého stromu. Tak to mě napadne v okamžiku, když ten postřikovač držím v ruce.

host - 123.20 (?), 8.4.2025 13:08

Pan PzP, co hovorite na tu Madarsku najlepsiu, mali ste moznost porovnat ju s Madarskou? Teraz maju U Spomylsla Madarsku najlepsiu aj Madarsku C235, rozmyslam ze by som si este nieco kupil, pripadne obe a porovnam casom, ci tam bude nejaky rozdiel. Dakujem

U nas je tiez sucho, susedom, ktory nestriekali to aj napriek tomu zhorelo od moni, asi jej staci na sirenie aj rosa, ktora je pritomna v podstate kazdu noc, aj rano je vsetko orosene. Holt kazdy kraj je iny. MB

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10596) - 70.240 (?), 8.4.2025 14:03

My jsme tady proti Podunajské nížině s vegetací pozadu, takže je ještě brzo na bilancování monilie. Některé meruňky ještě kvetou. Ten roub Hungarian best bude mít první plody. Moc neroste, i když kolem ty větve falešné Vesny zkracuju. Určitě tady nějaké hodnocení Maďarské nejlepší bude, možná, že má i samostatné vlákno. Našel jsem ho, píšu odkaz:

https://www.zahrada.cz/forum/merunky/madarska-nejlepsi-hungarian-best-448200/?retezec=Hungarian%20best 

host - 141.54 (?), 8.4.2025 20:30
V plném květu při -5 často nějaký ten květ přežije, už jen proto, že se v koruně nachází ještě dost nerozvinutých poupat. Téma používat či nepoužívat měď při mrazech je asi věčné. Každopádně při aplikaci to chce mít dobré ochranné pomůcky a jak tu někdo zmiňoval, že rozprostírá plachtu pod strom, tak pod to se mohu jen podepsat. Marek.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz