Podnože meruněk a broskvoní

host - 159.230 (?)
20.3.2013 8:56

Protože některé školky neuvádějí podnože, optala jsem se mailem na podnože u nabízených meruněk Karola, Velkopavlovická a Bergeron. Odpověď mne překvapila: "Karola a Velkopavlovická jsou na myrobalánu, Bergeron na semenáči, všechno to jsou buď zákrsky, nebo čtvrtkmeny." Domnívala jsem se, že tyto podnože jsou pro vysokokmeny. Jak to tedy, prosím, je ve skutečnosti? Děkuji Iva

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 66.105 (?), 7.8.2010 14:50, zobrazeno: 12914x

Víte někdo, kolik vápníku snesou podnože BSB? Nemohu to zjistit v žádné dostupné literatuře. A když, tak je tam napsáno třeba 8% a není jasné čeho v čem. Chci říct, např. % celkového Ca v sušině nebo % CaCO3 v sušině nebo v zemině s 50% vlhkosti apod. Nebo u údaje o % aktivního vápníku není řečeno, co je to aktivní vápník (Ca-41 určitě ne).

Ještě jeden dotaz: znáte nějakou bujnou meruňkovou podnož, začínající na "B"? Nemohu přečíst druhé písmeno a broskvomandloň to podle výmladku není (spíše nějaká slivoň).

Děkuji.   Mimmo

host - 24.183 (?), 7.8.2010 17:36

Jako bujnou podnož pod meruňky používám myrobalán. Po deseti letech zkoušení všeho možného jsem došel k závěru, že pro sucho-písek-opuku na mé zahradě to je jediná použitelná podnož pro meruňky i švestky.

Několik letos naroubovaných meruněk mi v červenci shodilo listy. Dnes jsem koukal, že všechny krásně znovu obrazily.

host - 246.18 (?), 6.8.2011 9:41
Meruňky na podnoži myrobalán jsou opravdu velmi vzrůstné a také dlouhověké. Soused měl meruňkový sad (nyní již novým majitelem asi 15 roků neudržovaný) a tam ještě teď v plné síle rostou a plodí meruňky vysazené r. 1950. Vždycky jsme mu záviděli každoročně obsypané stromy a naše zasazené meruňky koupené ve školkách až na vyjímky brzy odcházeli. Paradoxně až nyní příchodem nového majitele bylo možno zjistit podnož těch původních obrovských stromů meruněk. Jak se nový majitel o ty stromy nestaral, tak u kmenů vyrostly výmladky, které již nyní mají i plody a tak jsem zjistil, že podnoží je myrobalán černý a u některých meruněk i myrobalán žlutý. V blízkém okolí zahrady, kolem potoků, větrolamů a podél polních cest rostou tyto myrobalány zcela běžně, téměř jako plevel, našel jsem tam i myrobalán červený. Tak mě docela láká zasadit na jaře pár jadérek a pak na vlastní podnož si naroubovat meruňku.

host - 246.18 (?), 6.8.2011 9:54
Ještě posílám foto stromu původní meruňky vysazené r. 1950 na podnoži černého myrobalánu (v okolí kmene jsou patrné vzrostlé výmladky podnože i s plody). Kmen meruňky má u země průměr 65 cm a letos byla úroda meruněk opět hojná. Lokalita : Rousínov u Vyškova

host - 159.230 (?), 20.3.2013 8:56

Protože některé školky neuvádějí podnože, optala jsem se mailem na podnože u nabízených meruněk Karola, Velkopavlovická a Bergeron. Odpověď mne překvapila: "Karola a Velkopavlovická jsou na myrobalánu, Bergeron na semenáči, všechno to jsou buď zákrsky, nebo čtvrtkmeny." Domnívala jsem se, že tyto podnože jsou pro vysokokmeny. Jak to tedy, prosím, je ve skutečnosti? Děkuji Iva

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz