Minaret, Marlen, Svatava

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10597) - 196.17 (?) 
3.1.2015 11:54

Marlen jsem si pořídil kvůli vylepšení pěstitelských vlastností Velkopavlovické. Alesoň díky tomu prodloužení kvetení. V posledních letech ale nejsem z výsledky VP spokojen. Jak z plodností, tak s kvalitou plodů. Zpočátku jsem byl naopak s plodností i kvalitu plodů velmi spokojen. V posledních letech se projevuje, jak cilivost květů na jarní mrazy, tak nectnost v podobě většího množství ještě nezralých plodů napadených hnilobou. Marlen v tomto ohledu nebude jistě vyjímkou. Jistě u ní nevyzrávají i obě poloviny plodu současně, jako je tomu u VP.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 2.251 (?), 3.1.2015 12:14

V plodnosti od Marlen zázraky nečekejte. Je-li v průběhu dozrávání teplé počasí, tak je nestejné vyzrávání plodů nevýznamné. S citlivostí těchto odrůd vůči mrazu těžko něco naděláme, jediným řešením by byly velmi slabé podnože a přikrývání celých stromů v době květu. Proti monilióze ještě nezralých plodů zkuste použít Horizon 250EW. Já mívám problémy s plody těsně před sklizní, protože zájem vos je obrovský (nechci plody příliš podtrhávat). V případě odrůd typu VP se musíme smířit se známým pravidlem 4-3-3, tzn. během deseti let 4 úrody hojné, 3 slabé, 3 žádné.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10597) - 196.17 (?), 3.1.2015 12:21

Taky mám toto pravidlo v paměti, ale nemohl jsem si vzpomenout na správný poměr. smiley

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10597) - 196.17 (?), 10.8.2015 13:54

Pokud je tohle opravdu MARLEN, tak nemohu prozatím potvrdit Mirkovy theze o nízké či žádné plodnosti této odrůdy. Chuť přibližně odpovídá Grosse Pavlowitzer, takže lze souhlasit, že se Marlen může přiřadit k sortotypu Velkopavlovická, Maďarská, Sabinovská (viz. výše ve vlákně v časopise Zahrádkář)

Marlen
Marlen
Marlen
Marlen
Grand Pavlowitzer (VP)
Grand Pavlowitzer (VP)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10597) - 70.240 (?), 28.5.2017 20:12

Marlenky vypadají nadějně, stejně jako "původní" VP.

Marlen
Marlen
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty