Meruňky 2025

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (596) - 49.37 (?)
22.7.2025 15:15

Martin takto mi včielky, osy, sršne ničia marhulky Šarlach Ananasnyj, Fórum z Jalty iných si ani nevšimnú. Je problém už pestovať tieto odrody je ich na stromoch stovky najviac včiel.

Marhule
Marhule

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - (40) - 213.87 (?), 21.7.2025 20:09

Jestli myslíte tu San Castresse s kulatějšími peckami, tak tak zraje v čase VP/Maďarské, tedy 8 dní před Bergeronem. U mě ještě Bergeron není zralý. 

Máš tam meruněk Petře letos taky dost. smiley Vidím, že San Castresse u tebe je bez šarky, to mám tvůj roub, ale asi se nakazil ze skryté šarky ze stromu. Mi ty San Castrese chutnají - jsou povedené. Šalach mám jen 2 plody, měknou, ještě čekám. Ty tvé jalové Cegledi Orias, to je záhada, škoda že nemáš tu Cegledi Bibor na porovnání, mám teď přiočkovanou tu Cegledi Orias, to jsem zvědav. 

Teď je hlavní doba zrání většiny meruněk, hodně se překrývají. Výrazně ananasovitá je Forum, ale jen dobře vyzrálé plody nad 20% Brix, proto je ještě třeba počkat až dozrají dokonce. Vynoslivyj začíná vybarvovat, ten je ještě pozdější než Bergeron a neměl by se překrývat se San Castrese ani s Velkopavlovickou. 

Italská a Ukrajinská
Italská a Ukrajinská
Italská a Ukrajinská
Italská a Ukrajinská
Meruňky
Meruňky
Meruňky
Meruňky

MH. - (40) - 213.87 (?), 22.7.2025 13:42

Světlé meruňky velmi sladké 25%brix, výborné, Murgab vlevo a menší Zard vpravo. Jsou náchylnější na praskání v deštích.

Dozrál i Bronzovyj, přiroubovaný vedle San Castrese která ma šarku - Bronzovyj ji taky má a na rozdíl od San Castrese má i kruhy na plodech - tento první plod byl ale dobrý sladký, uvidím co další, tam je kruhů na plodech místama ještě víc.surprise

Murgab vlevo Zard vpravo
Murgab vlevo Zard vpravo
Murgab vlevo Zard vpravo
Murgab vlevo Zard vpravo
Bronzovyj
Bronzovyj
Bronzovyj šarka
Bronzovyj šarka

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (596) - 49.37 (?), 22.7.2025 15:15

Martin takto mi včielky, osy, sršne ničia marhulky Šarlach Ananasnyj, Fórum z Jalty iných si ani nevšimnú. Je problém už pestovať tieto odrody je ich na stromoch stovky najviac včiel.

Marhule
Marhule

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 22.7.2025 15:59

To máš teda pravdu, Milko (Milo, Milane). Včely už mně několik Šalachů zničily. Méně zralé Šalachy jsou jakoby více ananasově sladké, než ty měkčí. Co to běloruské fórum ve vlákně Admirál? Je tam něco zajímavého?

Šalach ananasný
Šalach ananasný
Vanillacot
Vanillacot
Šalach ananasný
Šalach ananasný
Šalach ananasný
Šalach ananasný
Šalach ananasný
Šalach ananasný

MH. - (40) - 213.87 (?), 22.7.2025 23:40

Korzár - to je škoda, po deštích některé odrůdy - hlavně ty staré - trochu popraskaly to je hlavní důvod, přiláká to včely, slunéčka, mravence a hnije. 

Máš je Petře celkem oranžové ty Šalachy, myslel jsem, že mají světlejší dužinu. Mám jen 2 plody Šalachu, stále měknou, čekám. Vanilly přitom už všechny opadaly zralé.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10692) - 70.240 (?), 23.7.2025 13:01

Nezlob se na mě, Martine, ale nejchutnější meruňka je VP. Ta má tak dokonale harmonizovanou meruňkovou chuť podobně jako Domácí švestka u švestek. Šalach i Vanillacot jsou jen kuriozity, i když zajímavé. Skvělá je ještě ta Maďarská nejlepší. Některé plody San Castrese jsou taky dobré, medově sladké, ty úplně měkké, marmeládové. Bebeco zatím slabota. Tím ale nechci říct, že třeba Vanillacot nejsou lahodné, naopak. Ty plody Iziagatu na fotce jsou šarkovité, nejsou ani dobré.

Vanillacot
Vanillacot
Vanillacot
Vanillacot
Vanillacot
Vanillacot
Iziagat
Iziagat

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025